Nederlandse economie krimpt, maar ‘geen reden tot paniek’

economie

‘We doen het als Nederland economisch best goed’

De Nederlandse economie is over het afgelopen kwartaal licht gekrompen ten opzichte van het kwartaal ervoor. Dit bleek vandaag uit nieuwe cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Toch is er volgens hoofdeconoom Peter Hein van Mulligen van het CBS geen reden tot grote zorgen.

Lichte daling

Het afgelopen kwartaal was er sprake van 0,2 procent krimp ten opzichte van de drie maanden ervoor. Op jaarbasis was er echter nog wel sprake van groei, aldus het CBS. Hierom deelt Van Mulligen: “De huidige dip geeft dan ook geen reden tot paniek.”

De voornaamste reden van de dip is de daling van investeringen. Die daalden afgelopen kwartaal namelijk met 1,7 procent. Ook overheidsconsumptie ging wat omlaag. Daar stond tegenover dat huishoudens zo’n 0,1 procent meer hebben besteed. De invoer van goederen en diensten nam met 1,0 procent toe en de uitvoer met 0,9 procent.

Optimistisch

Van Mulligen is optimistisch. Zo vertelt hij aan NU.nl: “We doen het als Nederland economisch best goed. Zo is er nog steeds sprake van een lage werkloosheid en is het vinden van een baan geen probleem. De inflatie is wel een probleem en dat geldt ook voor de situatie in Oekraïne.”

Consumentenuitgaven zijn gestegen, en dat is positief. “Mensen hebben veel geld overgehouden van de coronacrisis. Los van de inflatie hebben mensen meer geld uitgegeven”, legt Van Mulligen uit.

Geen recessie

Van een recessie is nóg geen sprake, stelt de hoofdeconoom. Wel is een milde recessie mogelijk. “Maar dan moet er twee kwartalen op rij sprake zijn van krimp”, aldus Van Mulligen. Voor een kanteling is het volgens de econoom nog te vroeg. Zo wijst hij erop dat de krimp met z’n 0,2 procent ‘heel bescheiden’ is en dat er veel tekens zijn dat we simpelweg te maken hebben met een ‘overspannen situatie’.

Mocht er over het huidige kwartaal óók sprake zijn van een economische krimp, dan is er dus wel sprake van een recessie.

Lees ook: Economie diep in de put: hoge inflatie, toenemende armoede en groei remt

Bron: NU.nl, NOS | Beeld: Brunopress