‘Nederlandse kinderen zijn de gelukkigste ter wereld’

gelukkigste kinderen

Wel maakt Unicef een belangrijke kanttekening bij dit onderzoek

Opgroeien in Nederland? Dan behoor je tot de gelukkigste kinderen ter wereld, aldus Unicef. Bij een onderzoek naar de tevredenheid van kinderen in verschillende landen kwam Nederland als winnaar uit de bus. Dat betekent echter niet dat álles meezit voor het Nederlandse kind.

Onderzoek door Unicef

Het onderzoek van Unicef keek naar de 41 meest welvarende landen ter wereld en concludeerde dat Nederland daarvan de gelukkigste jeugd heeft. Het gaat dan om alle kinderen tussen de 0 en 18 jaar. Geluk ‘meten’ is natuurlijk wel een lastige kwestie. Wat het onderzoek als meetpunten gebruikte waren scholing, gezondheid, schermtijd, kindersterfte, obesitas, suïcide, pesten en sociale vaardigheden onder kinderen. Ook weet Unicef te vertellen dat negen op de tien vijftienjarigen tevreden zijn met hun leven.

Aan de top

Nederlandse kinderen zijn nét iets gelukkiger dan de jeugd in Denemarken en Noorwegen, die op de tweede en derde plek staan. Ook kinderen in Zwitserland en Finland behoren tot de gelukkigste ter wereld. Daarentegen is het in de landen Chili, Bulgarije en de Verenigde Staten slecht gesteld met het geluksniveau van kinderen.

Geen garantie

Unicef wil ook benadrukken dat geen enkel land hoog scoort op alle gebieden. Ook opgroeien in Nederland is daarom geen garantie op een gelukkige en gezonde jeugd met goed onderwijs. De directeur van Unicef, Suzanne Laszlo, geeft aan wat de grootste problemen zijn in Nederland. “We weten uit recent onderzoek dat Nederlandse jongeren de meeste stress ervaren door schooldruk. Naarmate die schooldruk groter wordt, ondervinden jongeren meer emotionele problemen en minder levenstevredenheid. Daar komt de coronacrisis nog bovenop.” Dit heeft volgens Laszlo dan ook grote gevolgen voor de jeugd: “Juist de armste kinderen en families worden het hardst geraakt en dat kan zorgen voor een grote ongelijkheid.”

Lees ook: Zo zien de kinderen van Meryl Streep eruit

Bron: AD | Beeld: Pexels