Nederlandse politie heeft meer dan een miljard chatberichten van criminelen in bezit

politie

Inmiddels zijn er al honderden arrestaties verricht

De Nederlandse politie heeft middels het kraken van versleutelde communicatiediensten, al zeker zestig drugslabs ontmanteld, 170.000 kilo cocaïne in beslag genomen en ruim duizend zware wapens gevonden.

Cijfers

Inmiddels zijn er honderden criminelen opgepakt door het ontmantelen van de versleutelde communicatiediensten door de Nederlandse politie. Als we wereldwijd kijken, zijn er inmiddels tienduizenden criminelen opgepakt, zo meldt het AD op basis van cijfers van de Landelijke Eenheid.

Afgelopen februari werd er nog naar buiten gebracht dat er weer een gekraakte communicatiedienst was ontmanteld. Dit keer ging het om het bedrijf Exclu. En hoewel het wellicht niet opviel, was het korps al sinds 2016 aan het meelezen met honderden miljoenen berichten. Maar daar is het natuurlijk niet bij gebleven. “De teller loopt nog altijd op”, laat politiechef Oscar Dros weten. “We hebben goud in handen, het biedt ongekende mogelijkheden.”

Reorganisatie

Op dit moment ondergaat de Landelijke Eenheid een reorganisatie. Hierbij worden ook de bedrijfsprocessen onder een vergrootglas gelegd. “Veel data zit nu nog verstopt in verschillende systemen. We willen ze op één plek binnen de politie binnenbrengen. Dan kunnen de politie-analisten en rechercheurs ze gemakkelijk raadplegen.”

Lees ook: Grote ophef rondom opmerkingen Yvon Jaspers in Boer zoekt Vrouw Europa

Bron: NU.nl | Beeld: Pexels