Eerste Nederlandse provincies kleuren waarschijnlijk weer oranje op coronakaart

Oranje-coronakaart

Nederland kleurt langzaamaan weer oranje

De coronagevallen in Nederland zijn sinds een maand weer aan het dalen. Hierdoor zullen de eerste Nederlandse provincies vandaag van rood naar oranje gaan op de Europese coronakaart.

Europese coronakaart

Het Europees Centrum voor ziektepreventie- en bestrijding (ECDC) maakt elke dag de Europese coronakaart op basis van de coronagevallen in een land. Hiermee kijken ze naar het aantal positieve tests in de afgelopen twee kalenderweken en het percentage positieve tests. Door een stijging in de coronagevallen in Nederland kleurt ons land op dit moment rood.

Rode provincies

Vorige week werden er al een paar provincies een schaal teruggedraaid. Zo ging Groningen van donkerrood (het hoogste niveau) naar rood. Net als Noord-Holland, Zuid-Holland, Utrecht, Noord-Brabant, Gelderland, Overijssel en Limburg. Dit was voor Duitsland een reden om de regels voor Nederlandse bezoekers te versoepelen.

Code oranje

Als de voorspellingen kloppen, dan kleuren de provincies Zeeland, Friesland, Groningen en Drenthe op de Europese coronakaart na vandaag oranje. Bij Gelderland is nog niet duidelijk of het gaat zakken of rood blijft, de coronagevallen zitten namelijk net boven de grens. De andere acht provincies blijven waarschijnlijk rood.

Vakantiebestemmingen

De vakantieperiode is nu bezig en dit is ook te zien aan het aantal positieve tests. Zo geldt voor heel Spanje op dit moment de code donkerrood, net als voor de Franse Middeleeuwse Zeekust, Corsica en het Griekse Eiland Kreta. Andere populaire vakantiegebieden zoals Portugal, de regio Parijs, Normandië, Sardinië en Toscane kleuren rood.

Lees ook: In augustus kunnen alle Nederlanders twee gratis zelftesten bestellen

Bron: Linda | Beeld: Pexels