Deze Nederlandse regio’s kleuren vanaf dinsdag waarschijnlijk rood op de Europese coronakaart

coronakaart

Dat kan betekenen dat mensen uit deze provincies hun buitenlandse vakantie in het water zien vallen

De laatste week liepen de coronabesmettingen in rap tempo op. De risiconiveaus schieten daardoor ook weer omhoog. Meerdere Nederlandse regio’s zullen naar verwachting rood kleuren op de Europese coronakaart. Dat betekent dat het heel lastig kan worden om nog naar het buitenland op vakantie te gaan als je uit een van deze provincies komt.

Zeer ernstig

In Nederland zijn er vier risiconiveaus voor het coronavirus. Een tijdje stonden alle gebieden in Nederland op de twee laagste niveaus, ‘waakzaam’ en ‘zorgelijk’. Door de flinke toeneming in het aantal besmettingen zullen vanaf komende week in meerdere regio’s weer het hoogste risiconiveau, ‘zeer ernstig’, gelden. Of dit gevolgen heeft voor de binnenlandse coronamaatregelen is nog onduidelijk.

Europese coronakaart en reisadvies

Komende donderdag wordt er ook een nieuwe Europese coronakaart vastgesteld. Op deze kaart krijgen landen en regio’s een kleurcode die aanduidt of het veilig is om naar deze gebieden te reizen. Ook kunnen andere landen reizigers uit bepaalde gebieden weren. Op dit moment kleurt Nederland op deze kaart oranje en groen, wat betekent dat reizen naar het buitenland mogelijk is. Hoogstwaarschijnlijk zullen meerdere provincies vanaf donderdag echter op rood gezet worden. Dat heeft grote gevolgen voor het toerisme.

Quarantaine of inreisverbod

Het gaat om de provincies Noord-Holland, Zuid-Holland, Utrecht en Groningen. Wanneer deze regio’s rood aangemerkt worden op de Europese kaart, kunnen andere landen hun burgers afraden om naar deze provincies te reizen. Maar niet alleen voor buitenlandse toeristen heeft ‘code rood’ gevolgen. Ook kunnen andere EU-landen Nederlandse toeristen gaan weren. Zij kunnen extra voorwaarden stellen aan vakantiegangers. Nederlandse reizigers uit deze regio’s moeten bijvoorbeeld bij aankomst in quarantaine of mogen zelfs het land niet in. Het verschilt per (vakantie)land welke regels er voor Nederlandse toeristen uit rode gebieden zullen gaan gelden.

Lees ook: Vakantiegangers opgelet: code rood dreigt voor Nederland

Bron: RTL Nieuws, Nederland Wereldwijd | Beeld: Pexels