Ken je deze Nederlandse winnaars van het Eurovisie Songfestival nog?

Nederland heeft maar liefst vijf keer gewonnen

Naast Duncan Laurence kent Nederland nog meer winnaars van het Eurovisie Songfestival. Ken je Corry Brokken nog? Of Teddy Scholten? Wij zetten alle Nederlandse winnaars op een rijtje! 

1957: Corry Brokken – Net als toen (Frankfurt, Duitsland)

Corry was de eerste Nederlandse deelnemer die douze points van de jury kreeg. Met haar liedje ‘Net als toen’ won ze het hart van iedereen. Het jaar daarna heeft Corry ook meegedaan om haar titel te verdedigen. Met het liedje ‘Heel de wereld’ kreeg ze helaas niet de hele wereld mee. Ze eindigde op de negende plaats.

1959: Teddy Scholten – Een beetje (Cannes, Frankrijk)

Twee jaar nadat Corry Brokken gekozen werd als winnaar, haalde Nederland weer de eerste plaats. Teddy Scholten behaalde met haar nummer ‘Een beetje’ 21 punten en behaalde daarmee de felbegeerde eerste plaats van het liedjesfestijn.

1969: Lenny Kuhr – De troubadour (Madrid, Spanje)

Tien jaar na Teddy, behaalde Nederland weer de eerste plaats op het Eurovisie Songfestival. Deze keer met Lenny Kuhr en haar eigen gecomponeerde lied ‘De Troubadour’. Helaas moest Nederland de winst delen met Frankrijk, Spanje en het Verenigd Koninkrijk, maar dat mag de pret niet drukken.

1975: Teach-In – Ding-a-dong (Stockholm, Zweden)

Het nummer dat nog steeds regelmatig op de radio wordt gedraaid: ‘Ding-a-dong’ van de groep Teach-In. In 1975 haalde een enthousiaste Getty Kaspers de eerste plaats. Het nummer is in zowel het Engels als in het Nederlands uitgebracht. Ken jij de tekst nog?

2019: Duncan Laurence – Arcade (Tel Aviv, Israël)

In 2019 waren de stemmers Nederland weer goedgezind. Duncan Laurence won met het prachtige nummer ‘Arcade’. Dat is 44 jaar nadat Teach-in won op het liedjesfestijn. Duncan kreeg uiteindelijk 498 punten en werd daarmee de terechte winnaar! Bekijk hieronder het feestelijke moment toen Nederland voor de vijfde keer won.

Lees ook: Dit land gaat het songfestival winnen volgens wedkantoren

Bron: Muziek en film | Beeld: Brunopress