Reizigers opgelet: negatieve coronatest is nodig om naar Griekenland af te reizen

Wie Griekenland in wil moet verplicht een negatieve coronatest laten zien

Nederlandse vakantiegangers die deze zomer nog een vakantie naar Griekenland op de planning hebben staan opgelet. Vanaf 17 augustus is het verplicht om een negatieve coronatest te laten zien voordat je het land in mag. Begin deze week heeft het Griekse kabinet deze maatregel ingevoerd.

Nieuwe maatregel

Niet alleen reizigers uit Nederland, maar ook uit België, Spanje, Tsjechië en Zweden, hebben een negatieve coronatest nodig om te bewijzen dat ze het virus niet bij zich dragen. Daarbij moet de test ook voldoen aan een tijdslimiet. De test mag niet ouder zijn dan 72 uur wanneer je de grens overgaat. Het Griekse kabinet hoopt met deze maatregel het coronavirus in het land door veel in- en uitstroom van toeristen in te dammen.

Code geel

Momenteel geldt er voor Griekenland een reisadvies code geel. Dit houdt in dat vakantiereizen wel mogelijk zijn, maar dat er risico’s aan verbonden zitten. Wat voor effect de nieuwe maatregel heeft op het reisadvies wordt momenteel door het ministerie van Buitenlandse Zaken onderzocht.

Coronatesten

Reisorganisatie TUI heeft nog geen officiële verklaring voor de nieuwe maatregel vrijgegeven, maar heeft al wel gemeld dat een dergelijke eis ook voor vakantiebestemmingen als Curacao, Aruba, Bonaire en Cyprus geldt. De reisorganisatie werkt op dit moment samen met een bedrijf dat coronatesten aanbiedt. “Reizigers krijgen dan een link om daar een afspraak te maken en krijgen daarna per mail een gezondheidsverklaring. De kosten worden door ons betaald”, zo laat een woordvoerder van TUI weten.

Niet via de GGD

Wie denkt dat je een negatieve coronatest voor je vakantie bij de GGD kan laten uitvoeren, heeft het mis. “De teststraten zijn puur bedoeld voor mensen met COVID-19-achtige verschijnselen en niet voor mensen die op vakantie willen”, stelt een woordvoerder van de GGH GHOR. Daarbij krijg je de uitslag van coronatesten via de GGD via de telefoon en niet op papier, zoals nodig is om op reis te gaan.

Lees ook: 94-jarige man schrijft brief aan jongeren en gaat viral: ‘Hou nog even vol’

Bron: NU.nl |Beeld: Unsplash