Vanaf dinsdag negatieve coronatest nodig om naar Nederland te vliegen

Negatieve coronatest

Dat geldt ook voor Nederlanders die terugkeren uit het buitenland

Vanaf dinsdag 29 december moet je een negatieve coronatest op zak hebben als je in Nederland het vliegtuig uitstapt. Mensen die binnenkort een vlucht hebben geboekt, moeten zich daarom laten testen.

Risicogebied

Iedereen die vanuit een hoog risicogebied (een land met code oranje of rood) naar Nederland vliegt, moet een recente, negatieve coronatest kunnen laten zien. Die nieuwe regel geldt ook voor Nederlanders die terug uit het buitenland komen. Omdat de hele wereld op dit moment onder hoog risicogebied valt, geldt de maatregel voor alle vluchten die het land binnenkomen.

Verenigd Koninkrijk en Zuid-Afrika

Vanaf 24 december moet je al een negatieve test kunnen laten zien als je vanuit het Verenigd Koninkrijk of Zuid-Afrika komt. Wie vanuit deze landen nog snel thuis wil komen voor Kerstmis, zal zich dus eerst moeten laten testen.

Recente test

Heb je binnenkort een vliegreis richting Nederland op de planning staan? Dan moet je vóór je instapt kunnen aantonen dat je in de 72 uur voor de geplande aankomst in Nederland negatief bent getest. De negatieve test vervangt het quarantaine-advies niet. Bij aankomst in Nederland adviseert de overheid je dringend om tien dagen in thuisquarantaine te gaan.

Bus, trein of boot

Eerst gaat de regel dus in voor alle vliegreizen, maar het kabinet kijkt naar de mogelijkheid om de nieuwe maatregel ook in te voeren voor passagiers van treinen, bussen en boten die vanuit het buitenland naar Nederland komen.

Lees ook: Dit is alles wat we nu weten over de mutatie van het coronavirus 

Bron: NOS | Beeld: Pexels, Anna Shvets