Vooral níet doen: zelf je spiraal verwijderen met deze bizarre TikTok-‘hack’ 

spiraal

Een gynaecologe drukt mensen op het hart om dit vooral níet thuis te proberen

TikTok is het social mediaplatform waar je terecht kunt voor vermakelijke filmpjes en handige lifehacks. Al moet je het kaf wel echt van het koren scheiden. Niet elke hack is even handig. Of veilig. Zo gaat er nu een ‘trucje’ rond waarin een TikTokker vertelt hoe je zelf je spiraal kunt verwijderen – maar wat je vooral níet zelf moet doen. 

Spiraal verwijderen

Een spiraal wordt altijd door een dokter ingebracht om menstruatieklachten te verminderen of om een zwangerschap te voorkomen. Het verwijderen moet ook door een specialist gebeuren, maar op TikTok lijken jonge meisjes hier lak aan te hebben. In video’s op het platform delen zij hoe ze hun spiraal zelf binnen enkele seconden verwijderen. En dat is allesbehalve slim.

TikTokker

De video van TikTokker Mikkie Gallagher wakkerde deze ongezonde trend aan. Ze liet in haar video aan haar 25.000 volgers zien hoe ze zelf deze vorm van anticonceptie verwijderde.  Ze benadrukt in haar video wel dat ze geen medische achtergrond heeft, maar dat weerhield anderen er niet van om het ook te proberen. 

Geen goed idee

Na Mikkies video deelden meerdere TikTokkers dat ze zelf hun spiraal verwijderden. Sinds de komst van de video raden specialisten op het platform echter aan om het niet zelf te doen. Sterker nog: ze drukken je op het hart om het niet te doen. Ook gynaecoloog Marilini Gebruers vindt het een slecht idee, zo vertelt ze aan HLN.

Bijna onmogelijk

De gynaecoloog stelt dat mensen echt niet moeten denken dat het overeenkomt met het verwijderen van een tampon. “Bij een tampon hangt het dikkere draadje naar buiten, zodat je hem zelf makkelijk kan verwijderen. Een spiraal zit in de baarmoeder, erg diep dus, en die pak je niet zomaar met je vingers.”  Ze vervolgt dat het draadje van de spiraal vaak onmogelijk te vinden is als je geen specialist bent. “De enkeling die in staat is om het draadje te vinden en vast te grijpen, staat vervolgens een pijnlijke procedure te wachten”, waarschuwt de gynaecologe. “Het uittrekken van een spiraaltje gaat immers gepaard met de nodige pijnlijke krampen en schommelingen in de bloeddruk. Je kan je echt wel zwakjes voelen hierdoor.”

Oftewel: don’t try this at home! 

Lees ook: Wat te doen als je de anticonceptiepil per ongeluk twee keer hebt geslikt?

Bron: HLN | Beeld: Reproductive Health Supplies Coalition (Unsplash)