Nieuw motto om te minderen met alcohol: ‘Ik doe even dranquilo’

dranquilo

‘Bob’ krijgt gezelschap

“Wie is vanavond de Bob?” Het is inmiddels een bekende uitspraak en iedereen weet wat het betekent. Met deze nieuwe campagne wil de overheid het mensen in social situaties makkelijker maken om ‘nee’ te zeggen tegen alcohol. “Ik doe even dranquilo”, moet daarom net zo normaal worden als ‘Bobben’. 

Nieuwe campagne

‘Ik doe even dranquilo’ is onderdeel van een nieuwe campagne van het Ministerie van Volksgezondheid. Staatssecretaris Paul Blokhuis wil het overmatig alcoholgebruik onder Nederlanders terugdringen. Maar liefst 9 procent van de Nederlanders is overmatig drinker. Dat wil zeggen dat zij minimaal 14 (vrouwen) en 21 (mannen) glazen per week drinken. Daarnaast wordt 8,5 procent gezien als ‘zware drinker’, met minimaal een keer per week 4 tot 6 glazen op een dag.

Omgaan met groepsdruk

Met de spreuk ‘Ik doe even dranquilo’ wil Blokhuis het voor mensen makkelijker maken om in sociale situaties zoals verjaardagen en feestjes te minderen met alcohol of helemaal van de drank af te blijven. De sociale druk om mee te drinken kan voor veel mensen te groot zijn om ‘nee’ te zeggen. ‘Dranquilo’ is een combinatie van het woord drank en het Spaanse ‘tranquilo’, dat ‘rustig aan’ betekent.

Gezondheid en veiligheid verbeteren

‘Ik doe even dranquilo’ moet volgens Blokhuis een gevleugelde uitspraak worden die overmatig drankgebruik tegen zal gaan. Het is namelijk echt een groot probleem in ons land: “We weten dat gebruik van te veel alcohol enorm veel risico met zich meebrengt”, zegt Blokhuis. “Verkeersveiligheid om maar eens wat te noemen. Drank is de hofleverancier van de verslavingsindustrie. De helft van alle verslaafden is alcoholverslaafd. En er sterven duizenden mensen aan de gevolgen van kanker die het gevolg is van alcoholgebruik.”

Lees ook: CDA wil Wopke Hoekstra als opvolger Hugo de Jonge 

Bron: RTL Nieuws | Beeld: Pexels