Nieuw onderzoek: olifanten hebben net als mensen namen voor elkaar

Ze zijn tot nu toe de enige dieren waarbij dit is aangetoond

Wij mensen roepen elkaar natuurlijk aan de hand van een naam. Eerder werd gedacht dat dieren dat niet doen, maar uit nieuw onderzoek blijkt dat ook olifanten namen voor elkaar hebben.

Imiteren

Er werd altijd gedacht dat dieren, in tegenstelling tot mensen, geen namen voor elkaar hebben. Wel was al bekend dat sommige diersoorten elkaar aanspreken door het geluid van soortgenoten na te bootsen. Dat doen bijvoorbeeld papegaaien en dolfijnen. Onderzoekers zijn nu echter tot de ontdekking gekomen dat olifanten daadwerkelijk namen gebruiken om elkaar aan te spreken.

Knorrend geluid

Wetenschappers maakten voor hun onderzoek naar olifanten gebruik van een algoritme met behulp van kunstmatige intelligentie. Daarmee analyseerden ze de communicatie tussen twee kuddes wilde Afrikaanse olifanten. De onderzoekers kwamen erachter dat de dieren elkaar roepen door middel van een knorrend geluid dat telkens een beetje verschilt. Het ene geluid is wat dieper, het andere wat korter.

Verschillende reacties

Het lijkt erop dat de knorrende geluiden namen zijn voor de olifanten. Wanneer zij zo’n geluid maakten, reageerden de aangesproken olifanten op verschillende manieren. “Soms zag je dat ze hun kop optilden en om zich heen keken. Het kwam ook voor dat ze iets terugriepen. En soms liepen ze op het geluid af”, aldus de wetenschappers. Het gebeurde ook weleens dat een olifant het geluid volledig negeerde. Die had dan blijkbaar even geen zin in zijn soortgenoot.

Meer onderzoek

“Olifanten zijn ongelooflijk sociaal, ze praten en raken elkaar altijd aan”, zegt George Wittemyer, een van de onderzoekers, tegen persbureau AP. “Deze manier van namen geven is waarschijnlijk een van de dingen die ervoor zorgen dat ze zo kunnen communiceren.”

De onderzoekers hebben wel benadrukt dat er nog meer onderzoek nodig is naar de context waarin olifanten hun ‘namen’ gebruiken.

Lees ook: Déze 10 voedingsmiddelen verkleinen de kans op diabetes type 2

Bron: NU.nl, NOS | Beeld: Adobe Stock