Nieuw paspoort nodig voor de vakantie? Houd rekening met wachttijden

wachttijden-paspoort

De wachttijden kunnen oplopen tot een maand

Slecht nieuws voor mensen die op vakantie willen naar het buitenland. Door een grote aanvraag aan reisdocumenten kunnen verschillende gemeenten de druk niet meer aan. Hierdoor is het mogelijk dat de wachttijden oplopen en je een tijdje moet wachten voor je jouw paspoort krijgt. 

Grote gemeenten

Normaal gesproken krijg je na een aanvraag van een nieuw reisdocument binnen vijf werkdagen een nieuwe. Helaas zijn er meer mensen die een vakantie over de grens wel zien zitten, en zijn de wachttijden extreem hoog. Bij 25 grote gemeenten ligt de gemiddelde wachttijd nu rond de drie weken. Daar komt ook nog een extra week bovenop voordat je het reisdocument daadwerkelijk in handen hebt.

Versoepelingen

De extreme drukte bij de gemeenten heeft alles te maken met de versoepelingen in het coronabeleid. Iedereen wil namelijk een graantje meepakken van de zomer in een ander land. Gemeenten doen er alles aan om de drukte weg te werken. Zo zijn er extra openingstijden, aparte loketten die enkel gelden voor reisdocumenten en is er een selectie vooraf voor de meest urgente gevallen.

Minstens een maand

De druk op de gemeenten ligt zo hoog, dat het aanvragen van een nieuw reisdocument bij sommige steden al een maand kan duren. Dit is bijvoorbeeld in Nijmegen zo, waar het gemiddeld vijf weken duurt voordat je een afspraak hebt. Hierbij geldt ook de regel dat dit alleen mogelijk is als je paspoort binnen vier weken verloopt. Gelukkig zijn er ook uitzonderingen. Zo geldt er voor Maastricht en Leeuwarden geen extra wachttijd. Ook in kleinere gemeenten is de gemiddelde wachttijd korter dan drie weken.

Lees ook: Vakantiegangers opgelet: code rood dreigt voor Nederland

Bron: Max Vandaag | Beeld: Pexels