Nieuw-Zeeland houdt grenzen dicht tot volgend jaar: ‘We zijn er nog niet klaar voor’

Het land zit sinds de pandemie in een strenge lockdown

De premier van Nieuw-Zeeland, Jacinda Ardern, heeft bekend gemaakt dat de grenzen van het land tot volgend jaar dicht blijven. Op dit moment kunnen Nieuw-Zeelanders wel huiswaarts keren, maar mogen toeristen het land niet in. 

Duidelijke doel

In Nieuw-Zeeland hebben ze een duidelijk doel voor ogen: de Delta-variant uit het land houden. Door de grenzen te sluiten, hopen ze eventuele uitbraken te voorkomen. Tussen 19 april en 23 juli opende Nieuw-Zeeland een Trans-Tasman-reisbubbel met buurland Australië. Toen Australië ineens meer uitbraken had van de Delta-variant, besloten de Nieuw-Zeelandse autoriteiten de reisbubbel op te heven.

Strenge lockdown

Op dit moment is Nieuw-Zeeland nog niet klaar om de grenzen met de wereld te openen, zo zegt premier Ardern in een persconferentie. Hierin reageert ze op een verschenen rapport van experts die de Nieuw-Zeelandse autoriteiten ook adviseren om terughoudend te zijn. Het land kwam sinds het begin van de uitbraak al met strenge maatregelen. Deze strategie heeft ervoor gezorgd dat het land slechts 26 coronadoden heeft. De premier is ervan overtuigd dat eliminatie van het virus voorlopig de beste strategie is om het virus buiten de deur te houden en de economie draaiende te houden.

Vaccinaties

Het vaccinatiebeleid vlot daarentegen nog niet. Op dit moment is pas zeventien procent van de vijf miljoen inwoners volledig ingeënt. Tijdens de persconferentie maakte premier Ardern bekend dat alle inwoners vanaf 1 september een afspraak kunnen maken voor een vaccinatie.

Lees ook: ‘Kinderen herstellen gemiddeld binnen een week van corona’

Bron: Linda.nl | Beeld: Unsplash, Partha Narasimh