Nieuwe coronatest neemt monster van telefoonscherm: ‘Kost minder dan een minuut’

Monster-telefoonscherm

Is het teststokje in de neus en mond verleden tijd?

Voortaan is er geen staafje meer in onze mond of neus nodig om te testen op corona. Tenminste, als het aan Britse wetenschappers ligt. Volgens hen is het telefoonscherm namelijk ook een goede manier om een coronatest af te nemen. We leggen het uit!

Phone Screen Testing

De methode heet Phone Screen Testing (PoST) en is ontwikkeld door een team van University College in Londen. Uit onderzoek blijkt dat virusdeeltjes op het beeldscherm komen. Dit gebeurt wanneer iemand met corona praat tijdens het bellen. Ook kunnen er virusdeeltjes op het telefoonscherm komen wanneer je aan het swipen bent. Volgens de onderzoekers geeft een monster van het telefoonscherm een even duidelijk antwoord als de veelgebruikte coronatest, waarbij mensen een teststaafje in hun neus en mond krijgen.

Laagdrempelig

Voor veel mensen zou de PoST-methode veel fijner zijn. Dit komt vooral omdat de test met de teststokjes in neus en mond veel ingrijpender is. Ook denken onderzoekers dat mensen hierdoor eerder bereid zijn om zich te laten testen. Voor arme landen is de test op het telefoonscherm ook veel goedkoper. In deze landen zijn minder mensen gevaccineerd tegen het coronavirus en is de kans groter dat ze besmet raken.

Machine in de maak

Op dit moment is er een Chileense start-up, die de PoST-methode heeft bedacht, bezig met het ontwikkelen van een machine. Het nemen van het monster voor PoST kost namelijk minder dan een minuut en vereist geen medisch personeel. Ook moet de machine zelf de testuitslag via sms naar de geteste personen sturen. Onderzoeker dr. Rodrigo Young legt uit: “PoST is een methode die niet alleen massaal testen op Covid-19 makkelijker kan maken, het is ook te gebruiken om andere virusuitbraken in te dammen, om zo toekomstige pandemieën te voorkomen.”

Lees ook: Ga je op vakantie met vliegtuig? Zoveel zitplaatsen verder ben je ‘veilig’ voor corona

Bron: RTL Nieuws | Beeld: Unsplash, Nordwood