Nieuwe gaspijpleiding in gebruik tussen Bulgarije en Griekenland

gaspijpleiding

‘Deze pijpleiding verandert de energiesituatie voor Europa’, aldus Von der Leyen

Een 180 kilometer lange gaspijpleiding tussen Griekenland en Bulgarije is vanmiddag in gebruik genomen. EU-voorzitter Ursula von der Leyen reisde af naar Bulgarije voor de opening van de pijpleiding. Deze nieuwe pijpleiding moet volgens Brusselse bronnen helpen minder afhankelijk te zijn van Russisch gas.

Nieuwe gaspijpleiding

De nieuwe leiding ligt tussen Griekenland en Bulgarije. Van het Griekse stadje Komotini, spant de leiding 180 kilometer tot aan Stata Zagora in het midden van Bulgarije. Door de leiding gaat gas uit Azerbeidzjan stromen. Hiermee moet Europa minder afhankelijk worden van Russisch gas.

‘Vrijheid’

EU-voorzitster Ursula von der Leyen hield een toespraak bij de opening. “Deze pijpleiding verandert de energiesituatie voor Europa. Dit project betekent vrijheid.” Eind april sneed Rusland de gasleveringen af aan Bulgarije. Maar met de nieuwe gasleiding is er volgens Von der Leyen weer genoeg gas. De Bulgaarse directeur van het project, Teodora Georgieva, stelt dat de nieuwe leiding ook andere landen in Zuidoost-Europa gaat helpen. De EU heeft in totaal 250 miljoen euro in het project gestopt.

Nord Stream

Die andere gasleiding naar Europa, de Nord Stream, heeft voorlopig nog te lijden onder de explosies die er afgelopen week plaatsvonden. Hoe de lekkages zijn ontstaan en wat de schade is, is nog niet duidelijk. En hoewel Europa uitgaat van sabotage, wordt er op dit moment nog onderzoek naar gedaan.

Hoewel de gaslevering via zowel de Nord Stream 1 en 2 stilligt, waren beide leidingen nog wel gevuld met gas. Op dit moment zijn er vier lekken, waar dat gas naar buiten komt. De verwachting is dat de leidingen morgen leeg zijn.

Lees ook:Vierde lekkage bij Nord Stream pijpleidingen ontdekt

Bron: NOS 1, 2 | Beeld: Brunopress