Hitterecord gebroken: niet Death Valley maar een andere plaats blijkt heetste plek op aarde

heetste

Op deze nieuwe heetste plek op aarde is een temperatuur gemeten van maar liefst 80,8 graden Celsius!

Tot dusver werd altijd gedacht dat Death Valley in de staat Californië de heetste plek op aarde was. Echter blijkt dat verre van waar, stellen onderzoekers nu. Sterker: er zijn volgens hen zelfs meerdere plekken waar het kwik een hogere temperatuur aantikt dan in de Amerikaanse woestijn.

Death Valley

Zeg je hitte, dan zeg je Death Valley. Het absolute warmterecord van 56,7 graden Celsius werd daar ruim een eeuw geleden, in 1913, gevestigd. Echter is dat record nu aan flarden geschoten door een aantal wetenschappers. Kanttekening: de manier van meten is wel anders. Waar er in Death Valley uitsluitend naar de luchttemperatuur werd gekeken, is het nieuwe hitterecord gebaseerd op een andere manier van meten.

Iran en Mexico

Met satellieten die de landtemperatuur nauwkeurig kunnen waarnemen, is nu aangetoond dat het in het Iraanse Dasht-e Lut en in de Mexicaanse Sonorawoestijn nog véél heter wordt dan in Amerika. Zelfs als je van beide de landtemperatuur pakt. Zowel in Iran als in Mexico werd het bijna 81 graden Celsius. Pfffffffffff!

Geen meetapparatuur

Dat het oude record zo extreem verbroken is, is dus deels te verklaren door een andere manier van meten. Maar zelfs als je dat meeneemt in de berekening, blijkt Death Valley haar record te moeten afstaan. Hoe dat kan? Waarschijnlijk door het gebrek aan goede meetapparatuur op afgelegen plekken. Niet overal wordt de temperatuur dus goed gemeten, waardoor er mogelijk een ‘onterechte recordhouder’ werd aangewezen.

Lees ook: Onderzoek: 4 op de 10 vrouwen zet verwarming stiekem hoger

Bron: Scientias | Beeld: Pexels, Taryn Elliott