Nieuwe manier van testen op corona: de sabbelzelftest

sabbelzelftest

Deze manier moet het testen op corona makkelijker maken

Even leek het erop dat we van het vervelende staafje in onze mond en neus bij coronatests af gingen zijn. Allerlei manieren zoals de coronablaastest werden geïntroduceerd, maar geen een van die manieren haalden uiteindelijk de officiële kanalen. Toch lijkt het er nu op dat er een nieuwe manier wél goed genoeg is om goed op covid te kunnen testen.

Makkelijker

Het AD meldt namelijk dat de zogeheten sabbelzelftest het testen op corona makkelijker moet gaan maken. Deze nieuwe sabbelzelftest werkt als een lolly, en moet testen thuis gaan vergemakkelijken. Deze zelftest is bijvoorbeeld een stuk kindvriendelijker dan de keel- of neustest. De sabbelzelftest, ook wel V-Check-speekseltest genoemd, bestaat uit een spateltje met daarop een klein sponsje. Je stopt het spateltje in je mond, waardoor het sponsje vochtig wordt door je speeksel. Vervolgens kleurt een indicator achterop het staafje blauw na enkele seconden. Na tien minuten is dan je uitslag zichtbaar. Een stuk comfortabeler en makkelijker dus dan de testen via je neus.

Op de markt

De testen worden gemaakt in China en zijn sinds 26 november in Nederland toegestaan voor thuisgebruik. De test kost ongeveer 4,99 euro, maar waarschijnlijk komen er binnenkort ook doosjes van vijf of twintig tests erin op de markt. Dan zal de prijs misschien nog iets veranderen.  Volgens de Nederlandse importeur is de sabbelzelftest voor 85 procent betrouwbaar. Dat is betrouwbaarder dan de neus-zelftesten, want hier ligt de betrouwbaarheid rond de 70 procent. Of de sabbelzelftest ook ‘de nieuwe neus- en keeltest’ gaat worden, moeten we nog maar afwachten.

Lees ook: Kritiek: Amalia gaf groot feest voor verjaardag ondanks coronaregels

Bron: AD | Beeld: Pexels