Dankzij nieuwe techniek komen er meer donorharten beschikbaar

Donorharten-beschikbaar

Goed nieuws voor mensen die op de donorlijst staan

De lijst met mensen die wachten op een donorhart wordt steeds langer. Gelukkig is er goed nieuws uit de Verenigde Staten, want hier is een techniek bedacht die jaarlijks veertig extra donorharten beschikbaar maakt. Deze techniek is onlangs voor het eerst in Nederland toegepast en de eerste transplantaties waren succesvol. 

Een op de zeven

Wanneer iemand overlijdt, moet de donor hersendood zijn voordat ze het hart kunnen transplanteren. Er wordt namelijk een vloeistof toegediend waardoor het hart beperkte schade oploopt en het rustig kan sterven. Bij andere doodsoorzaken is het hart oververmoeid en daardoor ongeschikt voor transplantatie. Hierdoor zijn er doorgaans weinig donorharten beschikbaar en sterft een op de zeven patiënten die op de wachtlijst staan. Met de nieuwste techniek is dit aantal veel lager doordat er meer harten getransplanteerd kunnen worden.

Heart in a Box

De nieuwe techniek uit de Verenigde Staten, genaamd Heart in a Box, kan een stilstaand hart weer tot leven wekken. Dit doen ze met het gebruik van een speciale machine die zuurstof en bloed kan toedienen terwijl het hart buiten het lichaam is. Hierdoor begint het hart opnieuw te kloppen, waardoor er veel sneller transplantaties kunnen plaatsvinden. Vaak is dit al binnen een paar uur. De Nederlandse Transplantatie Stichting (NTS) liet donderdag weten dat de eerste transplantaties al zijn geweest en deze waren succesvol. Nederland leaset de Heart in a Box-machine van de Amerikaanse fabrikant.

Australië

Australië maakt ook gebruik van deze nieuwe techniek en hebben ze grondig onderzoek gedaan naar het effect. Patiënten die hun hart hebben gekregen door het gebruik van de Heart in a Box, werden vijf jaar lang gevolgd. Uit dat onderzoek bleek dat hun gedoneerde hart net zo goed functioneerde als het hart van de donor. Door het gebruik van de machine gaan er minder harten verloren en kunnen mensen veel sneller geholpen worden.

Lees ook: Zoveel dagen na vaccinatie ben je beschermd tegen het coronavirus

Bron: RTL Nieuws | Beeld: Unsplash, Jesse Orrico