Goed nieuws: nieuwe versoepelingen gaan eerder in dan gepland

Vanaf 26 juni is er opnieuw meer mogelijk

Het gaat de laatste tijd ontzettend goed met de coronacrisis in ons land. Het aantal coronabesmettingen en ziekenhuisopnames blijft dalen en het aantal gevaccineerden groeit in rap tempo. Het gaat zelfs zo goed, dat het kabinet de aanstaande versoepelingen een paar dagen naar voren haalt. 

Eerder dan gepland

Hoewel geplande versoepelingen eerst steeds een paar dagen of zelfs weken werden uitgesteld, gaat het nu zo goed in ons land dat we bepaalde regels al eerder kunnen versoepelen. De volgende stap in de route ‘terug naar normaal’ stond aanvankelijk pas gepland op 21 juli. Dat is al eens vervroegd, naar 30 juni, maar nu gaan daar nog eens vier dagen vanaf. Vanaf zaterdag 26 juni gelden de nieuwe versoepelingen.

Versoepelingen

Wat is er dan precies weer mogelijk vanaf 26 juni? We mogen onder meer weer acht gasten thuis ontvangen en er mogen meer gasten in restaurants (tot 100 personen). Ook zijn sportwedstrijden weer toegestaan, blijft de horeca tot middernacht open en kunnen theaters, musea en bioscopen meer bezoek toestaan. Dit melden bronnen aan de NOS.

Basisregels

De basisregels blijven voorlopig nog wel gelden. Denk hierbij aan de anderhalve meter afstand, handen wassen, thuisblijven bij klachten en de mondkapjesplicht. Er is echter wel een discussie gaande of de mondkapjesplicht moet blijven zoals het nu is, maar daar is vooralsnog geen uitsluitsel over.

Definitief besluit

Dat de versoepelingen opnieuw eerder in kunnen gaan, komt doordat de coronabesmettingen en ziekenhuisopnamen sneller dalen dan gehoopt. En dat is alleen maar positief nieuws! Aanstaande vrijdag geven demissionair premier Rutte en minister De Jonge waarschijnlijk weer een persconferentie. Daarin zullen de precieze versoepelingen duidelijk worden, want het definitieve besluit moet nog worden genomen in de ministerraad.

Lees ook: Piek in vaccinatiesnelheid: waarom het nu opeens zo hard gaat

Bron: NOS | Beeld: Pexels