Nog steeds lange wachttijden in de zorg, wat is het probleem?

ziekenhuizen

‘Het grote probleem: het is onduidelijk wie de probleemeigenaar is’

De coronapandemie zorgde ervoor dat de niet-coronazorg stil kwam te liggen. Minister Mark Rutte zei dit voorjaar nog dat deze wachtlijsten – nu de pandemie vrijwel voorbij is – moeten worden ingehaald. Maar van inhaalzorg is er tot op heden nog steeds geen sprake. Op dit moment wachten er namelijk nog steeds meer dan 10.000 mensen op een operatie.

Schadelijk

Hoewel de meeste uitgestelde operaties meestal geen verschil maken tussen leven en dood, kan het voor patiënten wel degelijk schadelijk zijn – zowel fysiek als mentaal – volgens uroloog Bart van Bezooien. “Voor een prostaatoperatie moet je in sommige ziekenhuizen een jaar wachten. Als je een jaar met een katheter moet rondlopen omdat je niet kan plassen, terwijl een operatie je van de katheter kan verlossen, dan is het een zwaar en lang jaar.”

Wonderbaarlijke situatie

Hoofd van de intensive care van het Amsterdams UMC Armand Girbes noemt de wachtlijsten ‘een wonderbaarlijke situatie’. Hij stelt dat mensen verzekerd zijn en hun premie betalen en dat dit dus juist geen voorziening zou moeten zijn die op zou kunnen raken. Maar net als in vele ziekenhuizen, zijn de wachtlijsten in zijn ziekenhuis ook lang. “Collega-chirurgen willen ontzettend graag patiënten helpen en raken gefrustreerd.”

Onduidelijk

Volgens Girbes is er een groot probleem in deze situatie: het is in Nederland onduidelijk wie nou de probleemeigenaar is. “Dit zagen we ook tijdens de coronacrisis, dat eigenlijk niemand over de coördinatie ging. De minister moet het stuur nemen en opdrachten geven aan de ziekenhuizen”, zegt Girbes.

Al eerder stelde minister van Volksgezondheid Ernst Kuipers dat zorgverleners, verzekeraars en de toezichthouder ‘langs meerdere wegen verschillende acties inzetten’ om de wachtlijsten weg te werken. Zo benoemde hij bijvoorbeeld dat er een beter inzicht moet worden gegeven in de cijfers over de werkvoorraden en het wijzen van patiënten op mogelijkheden om bij andere zorgaanbieders sneller geholpen te worden.

Lees ook: De Belastingdienst doet na 2,5 jaar nog steeds niks met fraudesignalen

Bron: NOS | Beeld: Pexels

Array