Noodhulp voor met sneeuw bedolven staat New York

noodhulp

Sinds vrijdag viel er meer dan 1 meter sneeuw

De VS werd vorige week getroffen door extreem winters weer. Met name in en rond de stad Buffalo heeft dat voor veel problemen gezorgd. Veel mensen zaten zonder stroom en zeker 27 mensen kwamen daar om het leven. In totaal loopt dat dodental in alle staten op tot zo’n zestig overledenen. President Joe Biden heeft nu toestemming gegeven voor federale noodhulp. 

Verwoestendste sneeuwstorm

Aan NU.nl vertelt gouverneur Kathy Hochul van New York dat dit volgens haar de verwoestendste sneeuwstorm was in de geschiedenis van de staat. De laatste keer dat de staat werd getroffen door winters noodweer was in 1977. Daarbij kwamen dertig mensen om het leven. Sinds vrijdag is er meer dan 1 meter sneeuw gevallen in Buffalo. Ondanks het rijverbod zijn er toch mensen de weg op gegaan, waardoor veel auto’s gestrand zijn aan de kant van de weg.

Noodtoestand uitgeroepen

Er zijn mensen omgekomen door de weg op te gaan, maar ook door zich te veel in te spannen. Volgens NU.nl kwamen er mensen om het leven terwijl ze sneeuw aan het scheppen waren. Er wordt door de staat dan ook gewaarschuwd om op een veilige manier de sneeuw weg te ruimen. In de nacht van maandag op dinsdag riep president Biden de noodtoestand uit. Deze maatregel maakt het onder andere mogelijk om reddingswerkers naar het besneeuwde gebied te sturen. De komende dagen zullen de weersomstandigheden wat verbeteren, maar het advies blijft om zoveel mogelijk binnen te blijven.

Lees ook: Opmerkelijk: twee vrienden verbleven dagenlang op Schiphol

Bron: NU.nl, NOS | Beeld, Unsplash, Courtney Chestnut