Noord-Korea vuurt recordaantal raketten af en zorgt voor onrust

noord korea

In Japan werd aan de alarmbel getrokken vanwege de raketten

Vanuit Noord-Korea werden er donderdagochtend plaatselijke tijd wederom een aantal ballistische raketten afgevuurd. De hele week toont het land onder de dictatuur van Kim Jong-Un zich al prikkelbaar en worden er raketten afgevuurd. Dit is wat je erover moet weten.

Raketten uit Noord-Korea

Donderdag is de tweede dag op rij dat Noord-Korea verschillende ballistische raketten afvuurt. Woensdag stuurde het afgesloten land al 23 raketten de lucht in. Dit was het hoogste aantal raketlanceringen op één dag sinds Kim Jong-Un aan de macht is. In de afgelopen maanden vuurde het land al tientallen ballistische projectielen af.

Noodwaarschuwingen

In het midden en noorden van Japan werden verschillende regio’s vanmorgen opgeschrikt door alarmmeldingen via het J-Alert-systeem. Dit is te vergelijken met ons eigen NL-Alert. Op Twitter delen mensen uit die regio’s beelden van de waarschuwingen. Ook gingen er sirenes af.

Later werd duidelijk dat het om een vals alarm ging. Japanse autoriteiten meldden dat de ballistische raket die deze melding veroorzaakte ergens tussen het Koreaanse schiereiland en Japan van de radar was verdwenen.

Spanningen

“De herhaalde raketlanceringen van Noord-Korea zijn een schande en kunnen absoluut niet worden vergeven”, stelde de Japanse premier Kishida. De lanceringen passen binnen de decennialange spanning in de Aziatische regio, die in 1953 ontstond met de wapenstilstand in de Koreaanse oorlog. Officieel is er geen vredesverdrag getekend en zijn de twee Korea’s nog altijd in oorlog met elkaar.

Het recent toegenomen aantal lanceringen is een reactie van de Aziatische dictatorstaat op militaire oefeningen van Zuid-Korea met de Verenigde Staten. Noord-Koreaanse autoriteiten zien deze oefeningen als voorbereiding op een invasie. Zowel de VS als Zuid-Korea spreken dit tegen.

Lees ook: 15 bizarre verboden en beperkingen in Noord-Korea

Bron: NOS, NU.nl | Beeld: BrunoPress