Noordelijke provincies verbieden komende week boerenprotesten

boerenprotest

Politie, brandweer en ambulance moeten zonder belemmering hun werk kunnen doen, luidt het oordeel van de provincies Drenthe en Groningen

De boerendemonstraties zorgen momenteel voor opstoppingen en gevaarlijk situaties, zo oordelen de provincies Drenthe en Groningen. Daarom kiezen deze noordelijke provincies ervoor om de komende week de demonstraties van de boeren te verbieden. Ook de provincie Friesland overweegt om de protesten te verbieden.

Demonstratieverbod tot begin volgende week

Gisteren maakten de veiligheidsregio’s van Drenthe en Groningen bekend dat de boeren komende week niet mogen demonstreren. Deze restrictie geldt tot het begin van volgende week en mogelijk verlengen de provincies het verbod daarna. Dit houdt in dat boeren niet met trekkers en landbouwvoertuigen mogen demonstreren tot het verbod weer wordt opgeheven. Afgelopen week demonstreerden zij op een aantal Nederlandse snelwegen waardoor het verkeer muurvast kwam te staan. Ook blokkeerden ze distributiecentra en vliegvelden in het land.

Veilig demonstreren

Omdat de demonstraties van tevoren niet waren gemeld was het moeilijk om hierop voorbereid te zijn, verklaart een woordvoerder van de Veiligheidsregio Groningen. “Hierdoor was het niet mogelijk om afspraken te maken over hoe op een veilige manier gedemonstreerd kon worden.” Een woordvoerder van de Veiligheidsregio Drenthe licht toe dat ze op deze manier de verkeersveiligheid willen waarborgen en chaos willen voorkomen. “Ook vinden we dat politie, brandweer en ambulance zonder belemmering hun werk moeten kunnen doen.”

Geen gehoor aan verbod

De boeren demonstreren momenteel tegen het vervoerbeleid van minister Carola Schouten. Ook eisen ze een eerlijke prijs voor hun producten. Actiegroep Farmers Defence Force (FDF) liet op Facebook al weten dat ze geen gehoor zullen geven aan het verbod. “De provincies plegen inbreuk op de rechten van de boer”, schrijft de FDF. Ze zullen zich niet neerleggen bij het verbod en de organisatie vermoedt dat het de actievoerders ‘volhardender en creatiever zal maken’.

Lees ook: Britt Dekker trakteert Instagram-volgers op kiekje van afgetrainde lichaam

Bron: RTL Nieuws | Beeld: Boeren protest door kees torn onder de licentie CC BY-SA 2.0

Array