Noorderlicht duidelijk zichtbaar in Nederland

noorderlicht

De lucht kleurde rood en groen

Lag jij vannacht in je bed of tuurde je door het raam? Grote kans dat je dan een hele bijzondere lucht zag. Afgelopen nacht vond er namelijk een zeldzaam natuurverschijnsel plaats. Op verschillende plekken in Nederland was het noorderlicht namelijk zichtbaar. En dat leverde prachtige foto’s op! 

Noorderlicht in Nederland

Heb jij de indrukwekkende lucht gemist? Geen zorgen, want op Twitter deelden mensen massaal beelden van het natuurverschijnsel. Zo zagen veel mensen van de Noordelijke provincies de rode en groene gloed in de lucht. Maar ook in Overijssel (Genemuiden), Gelderland (Nijkerk), Friesland (Dokkum en Franeker), Groningen (Lauwersoog) en het waddengebied was het te zien.

Geladen deeltjes

Het noorderlicht, wat ook wel poollicht wordt genoemd, ontstaan wanneer elektrisch geladen deeltjes van de zon via de noord- of zuidpool binnendringen in de dampkring, weet RTL Nieuws ons te vertellen. De elektrisch geladen deeltjes hebben enorme snelheden van honderden kilometers per seconde en botsen na het binnendringen op stikstof- en zuurstofdeeltjes hoog in onze atmosfeer, tussen de 100 en 300 kilometer hoogte. De botsingen van de deeltjes zorgen ervoor dat de deeltjes in onze atmosfeer een verhoogd energieniveau krijgen. Om hiervan af te komen, zenden de deeltjes energie uit in de vorm van het bekende groene licht, beter bekend als het noorderlicht.

Weersomstandigheden

Dat het noorderlicht in Nederland te zien is, is ontzettend bijzonder. De weersomstandigheden waardoor dit natuurfenomeen kan ontstaan, komen voornamelijk in de buurt van de poolstreken voor. De deeltjes worden namelijk door de magnetische veldlijnen opgevangen en naar de poolstreken geleid. Gelukkig hebben we de foto’s nog!

Lees ook: PostNL schrapt honderden banen vanwege bezuinigingen

Bron: RTL Nieuws | Beeld: Pexels