NPO-directeur Frans Klein legt werk neer na misstanden DWDD

frans-klein

Hij wil niet dat er discussies ontstaan over de onafhankelijkheid van het onderzoek

NPO-directeur Frans Klein legt zijn werkzaamheden tijdelijk neer. Hij wacht de uitkomsten van het onderzoek naar misstanden bij De Wereld Draait Door af. Hij wil voorkomen dat er discussies ontstaan over de onafhankelijkheid van dat onderzoek. Dat heeft de NPO in een verklaring laten weten. 

Vernietigend artikel

Eerder deze week kondigde de NPO aan dat ze een extern en onafhankelijk onderzoek gaan uitvoeren naar de werkcultuur bij DWDD. Dat onderzoek werd aangevraagd door staatssecretaris Uslu (van Mediazaken) en is een reactie op het artikel dat afgelopen vrijdag in de Volkskrant verscheen. Daarin werd beschreven hoe Matthijs van Nieuwkerk en meerdere eindredacteuren zich jarenlang hebben misdragen. Tientallen voormalig medewerkers hadden bij de krant hun verhaal gedaan en sprake van extreme woede-uitbarstingen en publieke vernederingen. Van Nieuwkerk bood eerst geen excuses aan, maar deed dat na aandringen van BNNVARA wel. Daardoor kwam het over alsof die excuses niet gemeend waren. Inmiddels is bekend dat de samenwerking tussen Van Nieuwkerk en BNNVARA ten einde is.

Langdurig onderzoek

“Het onafhankelijke onderzoek moet gaan over wat er precies is gebeurd achter de schermen bij DWDD. Onderdeel van het onderzoek is ook wat er is gedaan met signalen aan leidinggevenden”, aldus de woordvoerder van de NPO. Dat deel van het onderzoek zal voor alle betrokkenen en leidinggevenden bij DWDD en BNNVARA gelden. NPO-directeur Frans Klein is een van hen.

Eind deze week zullen we meer horen van staatssecretaris Uslu over hoe het onderzoek precies wordt uitgevoerd. Het streven is dat het onderzoek aan einde van het eerste kwartaal van 2023 is afgerond. Tegen die tijd moet er ook een actieplan opgesteld zijn, met concrete stappen.

Lees ook: Directrice BNNVARA biedt excuses aan na DWDD-schandaal

Bron: NU.nl | Beeld: BrunoPress