NS en FNV zijn tot een akkoord gekomen over de nieuwe cao

NS

En dat betekent dat er geen nieuwe stakingen komen

Er is ingestemd met de nieuwe cao bij de Nederlandse Spoorwegen (NS) door een grote meerderheid van de FNV-leden bij het bedrijf. Dat betekent dat er geen nieuwe stakingen zullen zijn bij het vervoersbedrijf.

Loonsverhoging

Gisteren sloot de stemming over het onderhandelaarsakkoord voor de cao van NS. Na zes dagen van stakingen is FNV tot een akkoord gekomen met NS, waarbij de werknemers ‘een structurele loonsverhoging van gemiddeld 9,25 procent’ krijgen en ’twee keer een uitkering van 1000 euro’, zo valt te lezen in de nieuwsbrief van FNV-spoor. Daarnaast vervallen de jeugdloonschalen en krijgt het bedrijf een minimumloon van 14 euro.

81 procent van de werknemers bij NS stemden voor het akkoord. “We zijn trots! Niet alleen op het resultaat. Ook trots op onze actieleiders en trots op alle stakende leden. Zonder jullie was dit nooit tot stand gekomen!”, staat in de nieuwsbrief die werd getekend door Henri Janssen en Karel de Buijzer, bestuurders bij FNV.

Stakingen

Deze zomer staakten de werknemers van NS een aantal dagenlang, waardoor het treinverkeer bijna volledig plat kwam te liggen. De reden dat de werknemers staakten was omdat de vakbonden en NS niet tot een akkoord waren gekomen tijdens cao-onderhandelingen. Zo wilden de bonden een flinke loonsverhoging om de koopkracht op peil te houden, maar wilde NS daar niet in meegaan. De reden hiervoor was omdat het bedrijf de economische schade van de coronapandemie nog steeds voelt.

Lees ook: NS: langere treinen geen oplossing voor personeelstekort

Bron: RTL Nieuws | Beeld: iStock