NS heeft personeel jarenlang niet tegen kankerverwekkende stof beschermd

ns-personeel-beschermd

Daardoor hebben de medewerkers meer kans op verschillende ziekten

NS heeft medewerkers van diens werkplaatsen jarenlang niet genoeg beschermd tegen blootstelling aan chroom-6. Dat is een schadelijke stof. Word je daaraan blootgesteld, dan loop je een verhoogd risico op kanker, longziekten en allergieën. Dat hebben onderzoekers van het RIVM geconcludeerd.

Te weinig actie ondernomen

Tussen 1970 en 2020 zijn werknemers bij het onderhoud en de reparaties van treinen in aanraking gekomen met chroom-6, blijkt uit het onderzoek. Het schuren van de verf (die roestvorming voorkomt) kan ervoor zorgen dat de schadelijke stof vrijkomt. Werkplaatsmedewerkers hebben dit ingeademd. NS heeft personeel niet genoeg ingelicht en te weinig gedaan om de blootstelling te beperken. Ze hadden daarvoor onder andere afzuiginstallaties kunnen plaatsen. Ook lette het spoorbedrijf niet genoeg op het gebruik van beschermingsmiddelen bij het personeel, zoals stofmaskers.

Excuses aangeboden

Het is lastig om vast te stellen hoeveel medewerkers blootstelling aan de gevaarlijke stof hebben ervaren en in welke mate dat is gebeurd. Tot 2014 werden vrijgekomen stoffen niet gemeten. Ook is de extra kans op ziekte volgens het RIVM niet vast te stellen.

“De uitkomsten van het onderzoek liegen er niet om”, aldus Wouter Koolmees (de nieuwe president-directeur van NS). Hij heeft namens NS zijn excuses aangeboden aan (oud-)medewerkers voor ‘het leed, de onzekerheid en het verdriet’ dat is veroorzaakt door het gebrek aan bescherming bij het personeel. “Ik bied mijn verontschuldigingen aan voor de manier waarop toen is gewerkt. Voor de collega’s en oud-collega’s die ziek zijn geworden of die zich er zorgen over maken, zijn de resultaten verdrietig. En voor de NS zijn ze uitermate pijnlijk”, aldus Koolmees.

Compensatie

NS heeft bekendgemaakt dat er een compensatieregeling komt voor gedupeerden. Afhankelijk van het ziektebeeld en de duur van de blootstelling kunnen gedupeerden een tegemoetkoming krijgen. “We hopen dat zij daar gebruik van maken”, aldus Koolmees. Ook nabestaanden kunnen ergens aanspraak op maken: voor hen komt er een nabestaandenuitkering.

Drie jaar geleden kregen (voormalig) NS-medewerkers van een werkplaats in Tilburg ook al compensatie voor gelopen risico’s. Ook toen ging het om blootstelling aan chroom-6.

Nu wel een gezonde situatie

Volgens NS zijn mensen die momenteel in de werkplaatsen aan de slag zijn wel genoeg beschermd tegen chroom-6. Dat blijkt uit aanvullend onderzoek. Men werkt daar nu met aparte las- en schuurruimtes. Ook is er extra afzuiging en zijn er meer beschermingsmiddelen aanwezig.

Lees ook: Nederlandse serie ‘Kabam!’ bekroond met Emmy Award

Bron: NU.nl | Beeld: BrunoPress