NS rijdt weer volgens normale dienstregeling: dit zijn de regels in de trein

Trein

Je kunt weer als vanouds met de trein reizen

Vanaf nu rijdt de trein weer normaal. Met andere woorden: de dienstregeling van de NS is weer zoals hij was vóór het begin van de coronapandemie. Echter gelden er wel bepaalde gedragsregels. Wij zetten ze op een rijtje.

Als vanouds

Vorige maand kwam het advies alleen noodzakelijke reizen te maken al te vervallen. Al roept het kabinet nog wel op om drukte te vermijden. Helemaal nu de normale dienstregeling van NS weer haar intrede heeft gedaan. Maar naast de vrijblijvende maar dringende adviezen, gelden er ook nog een aantal andere regels.

Mondkapje

Misschien niet heel verrassend, maar de mondkapjesplicht geldt nog steeds in het openbaar vervoer. Althans, iedereen boven de 13 jaar oud moet er een dragen. Ook op het station en de perrons. Houd je je niet aan die regel en je wordt gepakt, dan kost dat je 95 euro. Wel goed om te weten: juist omdat die mondkapjesplicht in het OV geldt, hoef je daar niet per se anderhalve meter afstand te houden.

Naast elkaar zitten?

Dat betekent ook dat je naast elkaar mag zitten. Naast een vriend, vriendin of familielid, dat sowieso. Maar je mag ook plaatsnemen naast een vreemde. Kortom, alle zitplekken mogen bezet zijn. Houd er overigens wel rekening mee dat de anderhalvemeterregel op het perron en in het station gewoon van kracht is. Enkel in de trein/tram/bus vervalt die regel.

Eten en drinken

Hoewel er dus in het gehele openbaar vervoer een mondkapjesplicht geldt, mag je wel weer eten en drinken. Dat is fijn, want vooral bij lange reizen is een tussendoortje wel zo prettig. Of wat te denken van een slok water tijdens warme dagen? Het mag en je hoeft je dus geen zorgen te maken over een boete als je je mondmasker even afzet als je even wilt eten of drinken.

Fiets of kinderwagen mee

Fiets of kinderwagen mee in de trein? Dat kan gewoon. Al heb je voor je fiets wel een speciaal kaartje nodig. Dat was trouwens al zo voordat corona uitbrak en logischerwijs gelden heel veel van de oude regels ook weer nu de normale dienstregeling van kracht is.

Lees ook: Vader herenigd met dochter nadat hij haar 20 jaar geleden kwijtraakte in de trein

Bron: NOS | Beeld: Unsplash, Marc Kleen