NS-personeel ervaart steeds meer agressie in het openbaar vervoer

Ov-personeel

‘Onacceptabel’, aldus NS-topman Wouter Koolmees

Het OV-personeel kreeg vorig jaar te maken met een stuk meer agressie dan de jaren daarvoor. Niet alleen machinisten en conducteurs kregen het zwaarder te verduren, ook schoonmakers werden er de dupe van. Zo werden er vorig jaar bijna duizend incidenten gemeld: van bedreigingen tot lichamelijk geweld. 

Stijging

De NS meldt vrijdag dat het OV-personeel vorig jaar 965 te maken heeft gehad met agressie op stations, in de treinen en in winkels. “Onacceptabel”, vindt NS-topman Wouter Koolmees. Naar eigen zeggen is hij zich ‘rot geschrokken’.

Tijdens die agressieve confrontaties worden de medewerkers bedreigd (349), bespuugd (181) en kregen ze te maken met lichamelijk geweld (256). Een jaar daarvoor was er ook al een stijging te zien. Zo ging het in 2021 nog om 744 incidenten.

Letsel

In 220 gevallen liep de agressie tegen de medewerkers zo hoog op, dat het OV-personeel letsel opliep. In de meeste gevallen ging het om een medewerker veiligheid en service. Zij liepen verwondingen op bij de aanhouding van iemand. Koolmees heeft hierdoor één duidelijke boodschap: “Laat mijn collega’s met rust.”

Verharding

Volgens Koolmees heeft de toenemende agressiviteit te maken met de verharding in de maatschappij. “Dat de verharding in de maatschappij steeds vaker leidt tot agressie naar mijn collega’s, maar ook naar de politie en andere hulpverleners, vind ik verwerpelijk.”

De topman wil hierdoor iets doen aan de agressie in het openbaar vervoer. Zo wil hij dat NS-veiligheidsmedewerkers de identiteit van geweldplegers en mensen die voor overlast zorgen mogen controleren. Hierdoor hoopt hij ook het werk van de politie te kunnen verlichten. “Hoe eerder je weet wie je voor je hebt, hoe minder snel een situatie uit de hand kan lopen”, aldus Koolmees.

Lees ook: Actrice Toprak Yalçiner schenkt klare wijn over GTST-periode

Bron: RTL Nieuws | Beeld: iStock