Oei: corona wordt in de toekomst waarschijnlijk een endemie

endemie

‘Miss Rona’ heeft er een nieuwe titel bij

De afgelopen anderhalf jaar vloog het woord pandemie ons om de oren. Inmiddels weet iedereen dat het inhoudt dat corona een wereldwijde ziekte is. Er wordt nu een nieuwe term genoemd in het kader van corona. Het virus zou zich ontwikkelen tot een endemie. Wat is dat precies?

Wat is een endemie precies?

Het woord endemie is afgeleid van twee Griekse woorden, namelijk ‘demos’ (volk) en ‘endon’ (binnenin). Een endemische ziekte is niet uit te roeien, maar blijft altijd op de achtergrond aanwezig. Vaak is zo’n ziekte met behulp van vaccinaties, voorlichting of een combinatie van die twee goed te onderdrukken. Zowel ernstige als niet zo ernstige ziektes kunnen endemisch zijn. Een voorbeeld van een endemische ziekte is de griep. De influenzavirussen die griep veroorzaken zijn er elk jaar. Door kwetsbare groepen de griepprik te geven, zorgen we ervoor dat er geen grote uitbraken plaatsvinden.

In elk land anders

Welke ziektes endemisch zijn, verschilt per land. In sommige gevallen verschilt het zelfs per gebied. In Nederland is polio bijvoorbeeld niet endemisch, maar in Pakistan, Congo en op Madagascar wel. Als een Nederlander polio zou oplopen in Nederland is de ziekte wel hier, maar is het niet meteen een endemie. Dat heet dan namelijk een sporadische infectie.

Epidemie en uitbraak

Wat is nou precies het verschil tussen een epidemie, een pandemie en een endemie? Er zijn twee situaties waarin we iets een epidemie noemen. Ten eerste: als er ineens een ziekte opduikt waar in korte tijd veel mensen ziek van worden. Ten tweede: als een ziekte zich veel sneller verspreidt dan we van tevoren hadden gedacht. Beide is bij het coronavirus het geval. Het woord epidemie wordt alleen voor de landelijke situatie gebruikt. Als er op één specifieke plek in het land een epidemie is, noemen we dat een uitbraak.

Pandemie en endemie

Als een epidemie verder gaat dan een land en zich bijvoorbeeld over een heel continent verspreidt, noemen we het een pandemie. Ook die term is van toepassing op corona, aangezien het inmiddels een wereldwijde ziekte is. Een endemie is de laatste stap. Een ziekte blijft dan overal opduiken, maar is goed te behandelen. Op dit moment voorspellen wetenschappers dat dat bij corona ook het geval zal zijn. We zullen helaas dus niet snel van ‘Miss Rona’ af zijn.

Lees ook: Griepprik? Fors meer prikken besteld voor komend seizoen

Bron: MAX Vandaag | Beeld: Unsplash, CDC