Oei: flinke toename jongeren met betalingsachterstand op leningen

betalingsachterstanden

Ze zeggen niet voor niets: ‘Let op, geld lenen kost geld’.

Het Bureau Kredietregistratie (BKR) heeft ondervonden dat jongeren met betalingsachterstanden in de afgelopen jaren zijn verdubbeld. Dit betekent dat jongeren steeds meer problemen krijgen met het betalen van hun lening. Deze cijfers gaan om de jongeren in de jongste leeftijdscategorie tot 24 jaar. Deze verdubbeling is echter een grote uitschieter, aangezien het totaal aantal leningen juist steeds meer daalt. 

Betalingsachterstand

Bijna één op de tien jongvolwassenen met een lening loopt nu minimaal twee maanden achter met betalen, terwijl dit in 2018 de helft was. Deze cijfers zijn voortgekomen uit de Schuldenmonitor 2022 van het Bureau Kredietregistratie (BKR), een stichting die namens financiële organisaties de leningen en betalingsachterstanden van de Nederlandse bevolking registreert.

Toch gaat het om een relatie kleine groep jongeren in de leeftijd van 18 tot 24 jaar, in totaal zo’n 24.000. Toch steekt deze leeftijdscategorie er sinds vorig jaar met kop en schouders bovenuit als we kijken naar de hoogte van de betalingsachterstanden (9,2 procent) van alle leeftijden. Maar niet alleen bij de jongste leeftijdscategorie is er een stijging te zien. Ook 25- tot 30-jarigen hebben vaker een betalingsachterstand dan in 2021. Echter, is het voor de BKR nog een groot vraagteken door welke producten deze leeftijdsgroepen een betalingsachterstand oplopen.

Weinig overzicht

Productmanager bij de BKR, Gert Jaap Mooij, denkt dat de betalingsachterstanden onder de jongeren komen doordat ze ’te weinig overzicht’ hebben. “Ze gaan makkelijk schulden aan, want het ging de afgelopen jaren economisch goed met lage rentes en weinig werkloosheid. Terwijl jongeren vaak nog geen financiële buffers hebben, of een vast contract. Dan wordt de kans op betalingsachterstanden groter.”

Daarbij waarschuwt hij dat de betalingsachterstanden meestal met lage bedragen beginnen, maar op latere leeftijd voor problemen kunnen zorgen. “Deze groep wil op een gegeven moment een hypotheek afsluiten, of een bedrijfsauto leasen. Door deze betalingsachterstanden worden zij beperkt tot hun toegang op de financiële markt.” Ze zeggen dus zeker niet voor niets: ‘Let op, geld lenen kost geld’.

Lees ook: Meine gute: Helene Fischer komt na 5 jaar weer naar Nederland

Bron: RTL Nieuws | Beeld: Pexels