Oei: schurft blijft toenemen onder jongeren

schurft

Er wordt vooral gekeken naar de studenten

Slecht nieuws: het aantal mensen met schurft blijft toenemen in Nederland. De schurftgolf die op dit moment rondgaat lijkt, maar niet te stoppen. Verschillende GGD’s lijken er maar niet in te slagen om het onder controle te krijgen. 

Stijging

In Groningen waren er drie weken geleden nog maar een kleine 36 gevallen per 10.000 inwoners besmet met schurft. Maar als er nu naar de cijfers wordt gekeken, is dat aantal al gestegen naar 66 gevallen. In Amsterdam steeg dat van zo’n 52 per 10.000 inwoners tot 75.

Landelijke stijging

In de Gooi en Vechtstreek neemt het aantal mensen met schurft ook steeds maar toe. De huisartsen meldden afgelopen week 85 gevallen per 10.000 inwoners. Drie weken terug waren dat er nog maar 52. Ook is er landelijk een forse stijging te zien. Sinds het einde van de zomer gaan de landelijke cijfers steeds verder omhoog.

Studenten

Hoe kan schurft eigenlijk worden overgedragen? Dit gebeurt met name door langdurig lichamelijk contact, door bijvoorbeeld seksueel contact of naast elkaar slapen. Huisartsen zien dat er aanzienlijk veel jongeren besmet raken met schurft, maar is er ook in andere leeftijdsgroepen sprake van veel hogere aantallen dan vorig jaar.

Toch kijken de zorgverleners meer naar studenten. Het Nederlands Huisartsen Genootschap (HNG) stelt dat dit komt omdat studenten vaak met meerdere mensen in een huis wonen, met allemaal andere huisartsen. En daar ligt volgens hen het probleem. De behandelingen van schurft moeten namelijk juist allemaal tegelijkertijd lopen om succesvol te zijn.

Lees ook: Dennis Schouten als kind ziek gemaakt door zijn moeder

Bron: RTL Nieuws | Beeld: iStock