kerncentrale

Dat heeft gevolgen voor de werking van de kerncentrale

De kerncentrale in het Oekraïense Zaporizhzhia is gisteren de verbinding kwijtgeraakt met de laatste hoofdaansluiting op het stroomnetwerk. Dat houdt in dat die kerncentrale alleen nog stroom kan leveren via een thermische energiecentrale in de buurt.

Laatste grote kabel

Sinds de Russische invasie van Oekraïne is de kerncentrale in Zaporizhzhia bezet door Russische troepen en wordt hij regelmatig beschoten. Het is de grootste kerncentrale van Europa. Eerder in de oorlog werden drie van de vier grote kabels al vernietigd. Gisteren begaf dus ook de laatste kabel het. Die mededeling komt van de nucleaire waakhond IAEA, een VN-organisatie die met enkele deskundigen in Oekraïne aanwezig is.

Kerncentrales zijn in sommige gevallen afhankelijk van externe stroomvoorziening om hun reactoren af te koelen. Als de stroomvoorziening niet beschikbaar is, zal de kerncentrale op noodgeneratoren terugvallen. Gaat daar vervolgens ook wat mis, dan kan dat een meltdown veroorzaken.

Reserveverbinding

Er is een reservelijn, waarmee via een thermische energiecentrale in de buurt nog wel stroom aan het externe elektriciteitsnet wordt geleverd. Daardoor kan de kerncentrale van Zaporizhzhia, als dat nodig is, zelf ook nog stroom krijgen. Het is niet de eerste keer dat de verbinding wordt verbroken: op 25 augustus gebeurde dat ook al. Toen was het verbreken van de verbinding echter tijdelijk. Volgens Russische autoriteiten gaat het om “technische problemen”, volgens Oekraïense autoriteiten om “Russische bombardementen in de zone”.

Samen een front vormen

Gisteravond besteedde de Oekraïense president Volodymyr Zelensky in zijn dagelijkse videoboodschap aandacht aan het probleem. Hij zei daarin dat Rusland de Europese energiemarkt deze winter een genadeklap wil uitdelen en sprak van een “energieoorlog”. Rusland zou volgens hem “het normale leven van alle Europeanen proberen te vernietigen”. Vervolgens riep hij alle Europese landen op om samen één front te vormen.

Lees ook: Wat kunnen we verwachten van de coronawinter?

Bron: NU.nl | Beeld: BrunoPress