Oeps: Amerikaanse man brengt boek 96 jaar te laat terug bij bibliotheek

boek

Een boete van zo’n 1.700 dollar werd de man gelukkig bespaard

Het gebeurt veel mensen weleens: je leent een boek bij de bieb, vergeet ‘m vervolgens op tijd terug te brengen, waardoor je een kleine boete krijgt wanneer je het boek te laat weer aan de bibliothecaresse overhandigt. Maar waar het meestal gaat over een paar dagen of weken, spande een man uit Amerika toch echt de kroon: hij bracht een boek bijna honderd jaar te laat terug.

Boek uit 1881

De man, Jim Perry, vond het boek in een doos van zijn overleden vrouw. “Ik was het huis aan het schoonmaken en dingen aan het wegdoen die niet meer werden gebruikt”, vertelt hij. “De doos met boeken stond op een lekker koel plekje in ons huis.” Het gaat om het boek Lossing’s History of The United States uit 1881, en is geschreven door Benson J. Lossing.

Boete

Het goede nieuws is dat Perry geen boete hoeft te betalen, omdat de betreffende bibliotheek sinds 2019 geen boetes meer uitdeelt voor het te laat terugbrengen van boeken. Daarvoor was het bedrag voor elke dag dat het boek te lang thuis werd gehouden, vijf dollarcent. Dat zou betekenen dat Perry 1.700 nu dollar moest betalen voor het boek.

Tv

Perry bracht het boek eerder deze maand zonder zijn naam door te geven terug, waarna de bieb hem via een tv-programma probeerde op te sporen. De man zag toevallig de uitzending, en nam contact op met de bibliotheek. Perry denkt dat de grootvader van zijn overleden vrouw, die destijds 55 jaar was, het boek heeft geleend.

Lees ook: Nederlander eerste dwarslaesiepatiënt die benen weer kan bewegen

Bron: NU.nl | Beeld: Pexels