Het is officieel: Louis van Gaal voor de derde keer bondscoach van Oranje

Van Gaal

De KNVB heeft een akkoord bereikt met de voetbaltrainer

Eindelijk die felbegeerde WK-beker winnen of laten we reëel zijn: deelnemen aan het WK? Louis van Gaal moet het klusje gaan klaren voor Oranje. Volgens De Telegraaf heeft de KNVB gisteravond een akkoord met de nieuwe bondscoach bereikt over een contract voor achttien maanden. De 69-jarige voetbaltrainer neemt het stokje over van Frank de Boer, die opstapte na een teleurstellend EK, en zal beginnen aan zijn derde termijn bij Oranje. 

Assistenten

De terugkomst van Van Gaal was een grote wens van veel voetballiefhebbers in Nederland én de KNVB. Volgens de voetbalbond en fans is hij de uitgelezen persoon om Oranje na het teleurstellende EK uit het slop te trekken. De krant weet ook al te melden wie Van Gaal bij gaan staan. Dat zijn namelijk Danny Blind, Frans Hoek en Henk Fraser. Fraser gaat het assistentschap combineren met zijn baan als hoofdtrainer bij Sparta, waarmee ook al een akkoord is bereikt. De KNVB hoopt de Sparta-trainer onder de vleugels van Van Gaal klaar te stomen tot diens opvolger na het WK van 2022, zo meldt De Telegraaf. Het is ook al duidelijk dat Van Gaal tijdens zijn derde termijn in Portugal blijft wonen omwille van fiscale redenen.

Succesvolle bondscoach

Zijn eerste periode als bondscoach, waar Nederland zich onder zijn leiding niet wist te plaatsen voor het WK van 2002 in Japan en Zuid-Korea, noemde Van Gaal ‘de grootste teleurstelling uit zijn trainersloopbaan’. In de jaren erna was hij werkzaam als trainer bij FC Barcelona, AZ en Bayern München. In 2012 begon hij aan zijn tweede termijn als bondscoach, als opvolger van Bert van Marwijk. De verwachtingen waren laaggespannen, maar Van Gaal wist het klusje te klaren. Hij leidde Oranje op indrukwekkende wijze naar het WK van 2014 in Brazilië, waar ten koste van het gastland de derde plek werd bemachtigd. Na het WK ging de voetbaltrainer aan de slag als manager bij Manchester United, maar dit leverde niet het gewenste resultaat op. In 2016 besloot de Engelse topclub hem te ontslaan en sindsdien genoot Van Gaal van zijn trainerspensioen.

WK-kwalificatie

Veel tijd om te aarden bij Oranje heeft Van Gaal niet. De eerste interland, op 1 september in Noorwegen, is gelijk een belangrijke. Onder Frank de Boer werd de eerste WK-kwalificatie tegen Turkije namelijk verloren met 4-2. Drie dagen later moet het Nederlands elftal alweer aan de bak tegen Montenegro in het Philips Stadion. Op dinsdag 7 september kan Oranje revanche nemen tegen Turkije in de Johan Cruijff ArenA.

Lees ook: Wordt Louis van Gaal de nieuwe bondscoach? KNVB gaat in gesprek

Bron: De Telegraaf, Voetbalzone | Beeld: BrunoPress