Oh nee: de bruine kroeg staat flink onder druk

bruine kroeg

Het zou te maken hebben met de opwachting van koffietentjes en lunchrooms

Slecht nieuws voor de bruine kroegen in Nederland: ze verdwijnen uit het straatbeeld. Door de opkomst van hippe koffietentjes en lunchrooms verdwijnt de iconische bruine kroeg steeds meer. Hoelang zal het nog duren voordat alle bruine kroegen weg zijn?

Bruine cafés

Volgens branchevereniging Koninklijke Horeca Nederland neemt het aantal bruine cafés in Nederland steeds meer af. Het begon in de coronapandemie, toen alle horecagelegenheden het moeilijker kregen. Hierbij sneuvelden al een heleboel bruine cafés. Helaas bleef dat niet alleen bij de coronapandemie.

Lach en een traan

Door heel het land hebben bruine cafés het moeilijk, zo ook in Tilburg. “Het is een plek met een lach en een traan. Iemand komt blij binnen, omdat hij vader is geworden en een ander is verdrietig, omdat iemand is overleden”, laat Toine van Corven – een Tilburgse kroegliefhebber – weten aan de NOS.

Monumentale status

Ook in Amsterdam maakt men zich zorgen. Zo werd er in november al eens een dag georganiseerd waarbij er aandacht werd gegeven aan het verdwijnen van de bruine cafés. Gemeentelid Lian Heinhuis (PvDA) pleit er daarom ook voor om de bruine kroeg een monumentale status te geven.

Wouter Verkerk, Horecatrendwatcher, legt uit aan de NOS dat dit al een langere tijd aan de gang is. “Vroeger gingen mannen werken in de fabriek en onderweg naar huis bier drinken in het café. De kroeg was een logische ontmoetingsplek. Nu is dat een stuk minder gebruikelijk.”

Lees ook: Goed nieuws: geen stakingen in streekvervoer meer

Bron: Metro Nieuws | Beeld: Pexels