Oh nee: winkels én restaurants van IKEA gaan eerder dicht

IKEA

Die Zweedse balletjes moet je straks iets eerder bestellen

Ga jij meestal in de avonduren naar de IKEA? Dan kan het zijn dat je binnenkort voor een onaangename verrassing komt te staan. Het Zweedse woonwarenhuis zal de winkels en restaurants namelijk eerder sluiten. 

Eerder dicht

Vanaf 1 september gaan bijna alle Nederlandse filialen van IKEA eerder dicht. Dat betekent dat ze ’s avonds niet om 21.00 uur de deuren sluiten, maar al om 20.00 uur. Een uurtje eerder dus. De reden daarvan is dat er in het laatste uur te weinig klanten in de winkel zijn. “De behoeftes, voorkeuren en het winkelgedrag van onze klanten verandert. We zien dat in de latere avonduren slechts een klein deel van de aankopen plaatsvindt”, aldus een woordvoerder van IKEA uit. De openingstijden worden elk jaar opnieuw beoordeeld. Alleen bij het filiaal in Delft blijven de openingstijden hetzelfde. Dit is namelijk een franchise.

Restaurants

In het weekend liggen de openingstijden nog net iets anders. Dan is de meubelgigant op zaterdag om 19.00 uur gesloten en op zondag om 18.00 uur. Deze vernieuwde openingstijden hebben ook invloed op het restaurant – waar je halverwege je shopsessie van Zweedse balletjes geniet. “Het restaurant gaat altijd een uur eerder open in verband met het ontbijt en een half uur eerder dicht zodat de klant nog rustig naar de kassa kan”, vertelt de woordvoerder. Dat betekent dat je doordeweeks tot 19.30 uur kunt eten bij IKEA, op zaterdag tot 18.30 uur en op zondag tot 17.30 uur.

Personeelstekort

Volgens de woordvoerder heeft de vroegere sluiting niks te maken met personeelstekort. Marketingexpert Paul Moers denkt daar echter anders over. Volgens hem is het juist dé reden voor de veranderingen. “En dan zullen ze meteen gekeken hebben op welke uren van de dag het het drukst is. Doordeweeks tot 20.00 uur en dan zwakt het af, de minst rendabele uren snijden ze eruit”, zegt hij in het AD. Moers verwacht dat andere grote winkelbedrijven met personeelstekort dit voorbeeld zullen volgen.

Lees ook: Giel Beelen in 2023 niet meer op de radio: ‘Ik stop ermee’

Bron: Margriet | Beeld: Pexels