Oh nee: zoektocht naar vermiste onderzeeër verloopt moeizaam

onderzeeër

De onderzeeër verloor na 1,5 uur het contact

Slecht nieuws voor de volle onderzeeër die afgelopen zondag op maandag vermist is geraakt onderweg naar de Titanic: de zoekactie verloopt moeizaam. De onderzeeër was voor een achtdaagse expeditie onderweg naar het wrak van de Titanic die op de bodem van de zee ligt. En hoewel de zoektocht nog in volle gang is, hebben de mensen aan boord nog zuurstof voor ongeveer 70 tot 96 uur, zo meldt de Amerikaanse kustwacht.

Vermiste onderzeeër

Afgelopen zondag vertrok de onderzeeër vanuit de Canadese plaats St. John’s. Echter, ging dit niet zonder slag of stoot. Juist op die dag was de zee erg woelig met hoge golven en heel wat mist. Nadat het bericht dan ook naar buiten kwam dat de onderzeeër vermist was, beloofde de Amerikaanse kustwacht alles op alles te zetten om de onderzeeër weer te vinden. Helaas is dat resultaat tot op heden niet behaald, dit mede door de dramatische weersomstandigheden.

Daarnaast is er nog een probleem: de onderzeeërs van de Amerikaanse marina gaan normaal tot een diepte van 250 meter. Ze kunnen echter tot een diepte van 600 meter, maar de Titanic ligt op een diepte van maar liefst 3800 meter. CNN schrijft dan ook: “De vaartuigen van de Amerikaanse marine kunnen de oceaanbodem dus niet bereiken.”

Raadsel

Wat er met de vermiste onderzeeër is gebeurd, is en blijft nog steeds een groot raadsel. De Titan (de onderzeeër, red.) verloor al na 1,5 uur het contact met het ondersteuningsschip die de onderzeeër naar de locatie moest vervoeren.

Volgens voormalig kapitein van de marine Thomas Shugart ziet het er op dit moment niet goed uit omdat er al heel lang niets meer van de onderzeeër is vernomen. Zo legde hij uit dat de onderzeeër allang boven was gekomen als het om een klein probleem ging. “Als ze om een of andere reden vastzitten op de bodem van de oceaan, dan moet ik nog horen van een reddingsteam dat hen op tijd zou kunnen terugbrengen.”

Lees ook: Caroline van der Plas praat openhartig over bedreigingen

Bron: NU.nl | Beeld: NL Beeld