Oh no: brood, koek en pizza worden een stuk duurder

Brood

De prijzen kunnen zomaar eens verdubbeld worden

De steeds heftigere inflatie: we voelen hem allemaal in onze portemonnee. Naast gas, energie, benzine en diesel hebben supermarktproducten een hoger prijskaartje gekregen. Eerder zagen we de prijs van koffie al stijgen en nu moeten we helaas ook meer neerleggen voor brood, koek en pizza.

Tekort aan graan

De bakkersbranche vertelt aan het Parool dat onder andere brood, pizza en koek in prijs worden verdubbeld. Dit komt door de oorlog in Oekraïne. De sancties tegen Rusland zorgen ervoor dat graan vanuit Rusland niet meer aankomt in Oekraïne. En omdat Oekraïne en Rusland voor 29 procent van de wereldproductie van tarwe zorgen, gaan wij dit ook merken in ons land. “De komende zes weken moet in Oekraïne gezaaid worden voor de nieuwe oogst,” vertelt directeur Wim Kannegieter van de Nederlandse Vereniging voor de Bakkerij aan het Parool. “Maar daar hebben ze nu wel wat anders aan hun hoofd.”

Hoge prijzen

En hoewel Nederland vooral graan uit Frankrijk, Duitsland en ons eigen land haalt, zullen er daar op den duur tekorten ontstaan. Landen die normaal graan uit Oekraïne halen, zullen nu namelijk ook naar Frankrijk en Duitsland uitwijken. “Alle landen die nu misgrijpen, zullen het ook daarvandaan gaan halen. Dus komen er tekorten en stijgt de prijs”, zo zegt Sebastiaan Schreijen, analist consument en voedsel bij Rabobank.

Volgens de analist kunnen de prijzen voor een ton graan oplopen tot 550 euro. En dat terwijl we normaal gesproken al alarm slaan als de prijs per ton boven de 180 euro uitkomt. Naast dat we dus mogelijk met een tekort aan graan te maken krijgen, rijzen de gasprijzen ook de pan uit. Bakkersovens worden verwarmd door gas, dus dit laat ondernemers niet veel keus: de prijzen voor hun producten moeten omhoog. Dat betekent dus dat we meer gaan betalen voor tarweproducten als koek, crackers, brood en pizza. Het kan zomaar eens tot ver in 2023 duren voordat de prijzen weer terug naar ‘normaal’ gaan voor deze producten. Balen…

Lees ook: Koffie wordt steeds duurder: waar betaal je de laagste prijs?

Bron: Libelle | Beeld: Pexels

Array