Olie- en gasprijzen schieten omhoog door Russische inval Oekraïne

gasprijzen-stijgen

Dit ga je voelen in de portemonnee

Rusland is Oekraïne binnengevallen, en de gevolgen gaan we ook merken in Nederland. Olie- en gasprijzen zijn namelijk flink gestegen. De prijzen van benzine zullen hierdoor ook verder stijgen. 

Olieprijzen

De Russische inval in Oekraïne is begonnen en dat zorgt voor veel onrust op de financiële markten. Verschillende prijzen zijn al gestegen en dat gaan we in de portemonnee zeker merken. Zo is de prijs van Brentolie (voor een vat van 159 liter) vanochtend met ruim vijf procent gestegen tot meer dan 102 dollar. Een nieuw record, want het is voor het eerst sinds augustus 2014 dat de olieprijs boven honderd dollar staat.

Benzine en diesel

Paul van Selms, van Consumentenorganisatie United Consumers, zegt dat de prijsstijging voor benzine en diesel niet één voor één zijn. Volgens Van Selms is een deel van de prijsstijging van olie namelijk al meegerekend. En de benzineprijs bestaat voor een groot deel uit belastingen en accijnzen.

Gasprijzen

Ook aardgas ging vanochtend stijgen, met 27 procent. Op dit moment kost een megawattuur gas zo’n 113 euro, wat overeenkomt met het niveau van eind december. Op 21 december stond de gasprijs zelfs op 166 euro. Er wordt verwacht dat de prijzen vandaag nog verder zullen stijgen.

Crypto’s gaan achteruit

Beleggers zien een daling in de aandelenkoers. Zo opende de AEX-index vanochtend 3,5 procent lager. Maar ook de koersen van cryptomunten dalen. Bitcoin is al gestegen met meer dan 8 procent vergeleken gisteren. En in vergelijking met vorige week is de koers van bitcoin met meer dan twintig procent gekelderd. Ook andere cryptomunten, behalve stablecoins, zakken nog verder.

Lees ook: Rutte verlaat studio tijdens Jinek: ‘Ongemakkelijk om hier te zitten’

Bron: RTL Nieuws | Beeld: Pexels