Om deze reden is er geen zonnebloemolie meer te koop

zonnebloemolie-schaarste

Er wordt verwacht dat de olie over vier tot zes weken op is

Je hebt het vast al wel gemerkt: de schappen van de zonnebloemolie zijn helemaal leeg in de supermarkt. En dat is lastig als je voor een recept per se zonnebloemolie nodig hebt. Maar hoe komt het eigenlijk dat iedereen nu massaal is gaan hamsteren? 

Zonnebloemolie

Twee jaar geleden ging iedereen massaal wc-papier inslaan, en nu is de zonnebloemolie aan de beurt. Hoewel het hamsteren van wc-papier uiteindelijk niet nodig was, is dit bij zonnebloemolie een ander verhaal. De plantaardige olie die in Nederland wordt verkocht, komt namelijk voor twee derde uit Oekraïne. Door de oorlog is het leveren van de olie bijna onmogelijk.

Quotum

Om schaarste te voorkomen, zijn supermarkten al bezig om de verkoop aan banden te leggen. Zo is er bij sommige winkels al een quotum ingesteld voor het aantal flessen dat klanten kunnen kopen. De reden hiervoor is dat de levering steeds lastiger wordt, meldt brancheorganisatie Centraal bureau Levensmiddelenhandel (CBL). Er wordt verwacht dat de zonnebloemolie uit Oekraïne over vier tot zes weken op is.

Alternatieven

De Federale Nederlandse Levensmiddelen Industrie (FNLI) gaf eerder deze week al aan dat fabrikanten bezig zijn met alternatieven voor zonnebloemolie. Een woordvoerder van de supermarktkoepel liet weten dat supermarkten in gesprek zijn met fabrikanten en overheden en goed op de voedselveiligheid letten. “De alternatieven zijn er en het gaat vaak om lage doseringen, waardoor het goed te vervangen is door andere plantaardige oliën.”

Lees ook: Hallo lente: temperaturen na weekend richting 20 graden

Bron: Metronieuws | Beeld: Pexels