Om deze reden legt NS vandaag een paar minuten het treinverkeer plat

treinkaartje goedkoper

‘We willen een signaal afgeven, tot hier en niet verder’

Ga jij vanavond nog met het openbaar vervoer? Dan moet je rekening houden met een paar minuten oponthoud. De NS zet hun treinen namelijk een paar minuten stil uit protest tegen geweld. Ook andere vervoersbedrijven hebben zich inmiddels aangesloten.

Protest

Uit protest tegen het geweld waar medewerkers mee te maken krijgen, zet NS vanavond om 22.30 uur alle treinen drie minuten lang stil. Het dient als een protest tegen geweld. Het besluit volgt op een ernstig incident van afgelopen weekend, waarbij een conducteur in een dubbeldekkertrein werd mishandeld. De vrouw werd volgens spoorwegvakbond VVMC van een trap gegooid, geschopt en geslagen. Ook de machinist kreeg het te verduren. Hij zou meerdere klappen hebben gekregen.

Volgens NS-directeur Wouter Koolmees was het incident van afgelopen weekend de druppel die de emmer deed overlopen. Volgens hem is de NS “klaar is met agressie en geweld tegen collega’s”.

Solidair

Ook vervoersbedrijven in Den Haag, Rotterdam en Amsterdam zetten in navolging van de NS zaterdagavond 3 minuten de trams, metro’s en bussen stil. Ook de pont over het IJ in Amsterdam vaart even niet. Eerder liet de regionale spoorvervoerder Arriva al weten mee te doen met de actie.

“Ook wij herkennen helaas de toename van agressie tegen onze medewerkers”, zegt de directeur van het Amsterdamse vervoersbedrijf GVB Claudia Zuiderwijk. “Dit gebeurt dagelijks en we schrikken er steeds van. Het raakt ons diep als we lezen dat mensen met een publieke taak worden belaagd. De maatschappij verhardt enorm en daar hebben wij als ov-bedrijf ook last van.”

Lees ook: Ai: de accijns op benzine gaat volgend jaar fors omhoog

Bron: NOS, NOS | Beeld: Adobe Stock