Om deze reden werken Nederlanders het liefst thuis

thuiswerken

We werken met z’n allen nog steeds massaal thuis

In plaats van in de file op weg naar kantoor in je joggingbroek achter de laptop. Of voor de lunch een lekker eitje bakken en tussendoor even snel een wasje draaien. Tijdens de coronacrisis werd thuiswerken door veel bedrijven verplicht en sindsdien is het concept erg populair. Thuiswerken biedt voor veel mensen fijne voordelen. We vertellen je wat de voornaamste reden is waarom we met z’n allen zo graag thuiswerken.

Kanteling

Tijdens de lockdowns verplichtten veel organisaties hun werknemers om thuis te werken in verband met het stijgende aantal besmettingen. Ook toen de strenge maatregelen werden opgeheven, riep de overheid mensen op om zoveel mogelijk thuis te blijven indien mogelijk. Sindsdien zijn steeds meer werknemers hybride gaan werken: deels thuis en deels op kantoor. De populairste verdeling is bij een fulltime baan om drie dagen op kantoor te werken en twee dagen thuis. En wat blijkt? Dat vinden we eigenlijk heel erg fijn.

Balans tussen werk en privé

Een betere balans tussen werk en privé is voor Nederlanders de belangrijkste reden dat ze graag thuiswerken. Ook geven ze aan thuis productiever te zijn dan op kantoor en worden het wegvallen van de reisvergoeding en reistijd genoemd. Dit blijkt uit nieuwe cijfers van de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden (NEA) van onderzoeksorganisatie TNO en statistiekbureau CBS.

Volgen onderzoeker Liza van Dam van TNO heeft twee derde van de werknemers inmiddels afspraken gemaakt over thuiswerken. “In sectoren waar nauwelijks mogelijkheden zijn om thuis te werken, zoals het onderwijs, de zorg en de horeca, zien we dat er minder vaak afspraken over thuiswerken gemaakt worden.”

Maar als het even kan, doen we dat gemiddeld nog zo’n vijftien uur per week. En dan het liefst op woensdag en vrijdag, zo blijkt. Werknemers zijn ook vaker tevreden over de mogelijkheden die er zijn om thuis te werken, stelt van Dam. ”In 2019 ging dat om 63 procent en nu geeft bijna 90 procent aan tevreden te zijn.”

Lees ook: Op deze dag vindt de piek van de Europese flitsmarathon plaats

Bron: NU.nl | Beeld: Pexels