OM vervolgt Ali B en Jeroen Rietbergen voor zedendelicten

OM

Marco Borsato wordt hierbij niet vervolgd

Breaking news: het Openbaar Ministerie heeft besloten om Ali B en Jeroen Rietbergen te vervolgen voor verkrachting of aanranding in de zedenzaak rondom The Voice of Holland. Bij Jeroen Rietbergen gaat het om de aangifte van verkrachting en bij Ali B gaat het om twee gevallen van verkrachting en één geval van aanranding. 

Strafonderzoek

Hoewel er naast Ali B en Jeroen Rietbergen, ook aangifte is gedaan tegen Marco Borsato, wordt hij niet vervolgd. Het OM seponeert de zaak omdat het slachtoffer geen tweede bewijsmiddel heeft kunnen leveren om de verklaring te kunnen ondersteunen.

Eind april vorig jaar startte justitie een strafrechtelijk onderzoek tegen vier verdachten van zedenfeiten rondom The Voice of Holland. Tim Hofman kwam destijds met een uitzending van zijn YouTube-serie BOOS waarin hij verschillende aantijgingen van grensoverschrijdend gedrag op de werkvloer van de talentenshow aankaartte. Hierbij werden vier mannen aan de schandpaal genageld: Ali B, Marco Borsato, Jeroen Rietbergen en regisseur Martijn N. Er kwamen minstens zes aangiftes binnen die betrekking hadden op verkrachting en aanranding. Deze aangiftes zijn echter niet allemaal gerelateerd aan de talentenshow, maar kwamen wel aan het licht door de ophef die is ontstaan.

Ali B, Jeroen Rietbergen, Marco Borsato

Er was al eerder bekend gemaakt dat Martijn N. niet werd vervolgd, wegens gebrek aan bewijs. Ali B, Jeroen Rietbergen en Marco Borsato bleven daarentegen in onderzoek. Het enige slachtoffer die openlijk over haar ervaringen sprak in de media, is ex-deelneemster Nienke Wijnhoven. Zij deed aangifte van verkrachting tegen Jeroen Rietbergen.

Tegen Ali B zijn maar liefst vier aangiften gedaan. Eentje daarvan is geseponeerd omdat daar geen strafbare feiten waren geconstateerd. De rapper wordt dus wel vervolgt voor de andere drie aangiften. Niet al deze feiten zijn ‘Voice-gerelateerd’. Zo heeft de verdenking betrekking op feiten die gepleegd zouden zijn in 2014 en 2018 in Heiloo, Amsterdam en in het buitenland. Toch heeft Ali B nooit toegegeven aan de aantijgingen. De enige die wél heeft toegegeven dat hij zich grensoverschrijdend heeft gedragen, is Jeroen Rietbergen. Toch ontkent hij dat hij daarbij strafbare feiten heeft gepleegd.

De zaak van Marco Borsato ligt niet bij het OM, maar bij OM Noord-Holland. De zanger deed ook als enige een tegenaangifte. En hoewel het aardig stil was rondom Borsato, is er dinsdag naar buiten gekomen dat zijn zaak is geseponeerd door het OM wegens gebrek aan bewijs. Hoe het met zijn tegenaangifte zit, is nog niet bekend.

Erkenning

Ex-deelneemster en slachtoffer Nienke Wijnhoven heeft laten weten eindelijk het gevoel te hebben dat ze erkenning krijgt voor wat haar is overkomen. Hierbij duidt ze op de erkenning als slachtoffer, omdat ze eerder niet echt gehoord werd. Haar ervaringen zijn niet verdraaid en ook het OM neemt haar ervaringen nu voor waarheid aan. De ex-deelneemster is dankbaar voor het gedegen en integere strafrechtelijk onderzoek dat heeft plaatsgevonden. Ook heeft ze hierbij nog een belangrijke boodschap voor andere slachtoffers: “Het ligt niet aan jou, en je bent niet alleen.”

Lees ook: ‘Mijn vrouw heeft voor de zoveelste keer haar baan opgezegd’

Bron: AD | Beeld: NL Beeld