Omikronvariant nu ook in Nederland: 13 mensen besmet

De nieuwe variant van het coronavirus heeft ook ons land bereikt

De zogeheten Omikronvariant van het coronavirus is nu ook in Nederland aangetroffen. Bij zeker 13 personen die vrijdag vanuit Zuid-Afrika op Schiphol aankwamen werd de variant geconstateerd. Minister Hugo de Jonge heeft vandaag kort gereageerd op deze nieuwe ontwikkeling.

Avondlockdown

Afgelopen vrijdag werd tijdens de persconferentie duidelijk dat ons land vanaf vandaag 17:00 tot zeker drie weken in avondlockdown gaat. Onder andere de horeca en niet-essentiële winkels moeten hun deuren gesloten houden van 17:00 tot 05:00 ‘s ochtends. Nu de Omikronvariant is aangetroffen in Nederland, is het niet ondenkbaar dat het kabinet grijpt naar nog strengere maatregelen.

Besmettingen

Volgens minister Hugo de Jonge is het ‘zeker niet ondenkbaar’ dat er meer omikronbesmettingen zijn. “Deze dertien zijn nu bevestigd. Maar het is denkbaar dat er meer gevallen zijn.” Of er ook werkelijk meer besmettingen met deze besmettelijkere variant zijn, moet nog worden onderzocht. “Hij is nog niet teruggevonden in de wekelijkse steekproef van 1500, dus dat doet vermoeden dat-ie niet in groten getale aanwezig was. Maar we weten het niet zeker. Dat moeten we onderzoeken. We maken ons zorgen over deze variant, omdat hij besmettelijker lijkt”, stelt de Jonge.

Onduidelijkheid

De Omikronvariant leidt wereldwijd tot grote zorgen. Vermoedelijk is deze variant namelijk besmettelijker dan de deltavariant, maar het is nog niet duidelijk of deze ook schadelijker is. Ook is nog niet bekend of de huidige vaccins voldoende werken tegen deze variant. Nederland stelde al een vliegverbod in voor Zuid-Afrika. Israël sluit de grenzen voor alle buitenlanders.

Lees ook: Zoveel (on)gevaccineerden liggen met corona in het ziekenhuis

Bron: AD, Metronieuws | Beeld: Brunopress