OMT: beperkt bezoek en negatief reisadvies tijdens kerstperiode

OMT kerstperiode

Deze maatregelen verwacht het OMT rondom de feestdagen

Nadat het kabinet gisteren benadrukte dat de gedeeltelijke lockdown nog zeker tot in december van toepassing is, rijst toch te vraag hoe we dit jaar de feestdagen zullen doorbrengen. Het Outbreak Management Team (OMT) verwacht dat er ook dan nog aanzienlijke beperkingen zullen zijn.

Sint-Maarten en Sinterklaas

Minister De Jonge liet gisteren weten dat de gedeeltelijke lockdown nog zeker tot in december nodig zal zijn. Dat betekent onder andere dat de horeca nog wekenlang gesloten moet blijven, maar ook dat grote (familie)bijeenkomsten er voorlopig niet in zitten. Zo stellen sommige veiligheidsregio’s alvast regels op voor het vieren van Sint-Maarten. Ook het Sinterklaasfeest nadert met rasse schreden en valt waarschijnlijk binnen de gedeeltelijke lockdown. “Ga er voorlopig maar van uit dat je dat niet groot kunt vieren, maar alleen in eigen kring met drie gasten”, adviseerde premier Rutte.

Verwachting OMT

Over de kerstperiode durfde Rutte gisteravond nog geen uitspraken te doen. Het OMT verwacht echter dat we ook dan nog rekening moeten houden met bepaalde maatregelen. Zo bestaat de kans dat er tijdens de kerstvakantie een negatief reisadvies geldt voor (ski)vakanties in het buitenland. Volgens het OMT is het afgelopen zomer te vaak misgegaan met vakantiegangers die het coronavirus mee terugnamen naar Nederland of bij terugkeer uit een oranje land niet in quarantaine gingen.

Bezoek en vakantie in eigen land

Zoals het nu staat, moet bezoek en vakantie in eigen land rondom de feestdagen wel mogelijk zijn. Wel zullen er waarschijnlijk beperkingen gelden: het OMT adviseert dat een kerstbezoek ‘tot een minimum en directe familie’ wordt ingeperkt. Wat de uiteindelijke adviezen worden, verwacht premier Rutte binnenkort bekend te maken: “Op korte termijn komen we met nadere adviezen hierover, misschien al deze week of begin volgende week.”

Lees ook: Deze factoren kunnen zorgen voor langdurige coronaklachten

Bron: AD, NOS | Beeld: Pexels, Anna Shvets