OMT wil scholen openhouden, maar horeca en winkels eerder laten sluiten

OMT scholen

Het kabinet moet nog beslissen: horeca en winkels eerder sluiten, of scholen dicht?

Nu Rutte en De Jonge de persconferentie een week naar voren hebben gehaald, is natuurlijk de grote vraag: welke coronamaatregelen kunnen we verwachten? Het demissionaire kabinet heeft het Outbreak Management Team (OMT) woensdag om een vervroegd advies gevraagd. Na spoedberaad woensdagavond oordelen de corona-adviseurs dat het onderwijs, ondanks het oplopende aantal coronabesmettingen op scholen, uitgezonderd moet worden van eventuele nieuwe, zwaardere coronamaatregelen. 

Onderwijs heeft prioriteit

Hoewel er veel coronabesmettingen zijn op scholen, vindt het OMT dat er alles aan gedaan moet worden om ze niet te sluiten. Dit advies geldt voor zowel basis- en middelbare scholen als hogescholen en universiteiten. Volgens de corona-adviseurs is onderwijs van groot belang en moet schoolsluiting zo lang mogelijk voorkomen worden. Het OMT raadt het demissionaire kabinet dan ook aan om eerst in andere sectoren te kijken welke maatregelen het in kan zetten om de coronacijfers terug te dringen.

Overleggen

Of het demissionaire kabinet dit OMT-advies ook zal overnemen, is nog niet duidelijk. Vandaag zijn er weer volop overleggen op het Binnenhof en vanmiddag staat een beraad op het Catshuis op de planning. Vrijdagavond om 19.00 uur geven Rutte en De Jonge weer een persconferentie. Dat is een week eerder dan gepland.

Anderhalve meter afstand

Afgelopen maandag riepen Rutte en De Jonge iedereen al op om de basisregels écht goed na te leven. Als het aantal coronabesmettingen deze week niet daalt, zijn nieuwe maatregelen nodig, waarschuwden ze. Eén maatregel die het demissionaire kabinet al ingevoerd heeft, is de verplichte anderhalve meter afstand. Eerder was dat een dringend advies, maar vanaf afgelopen woensdag is dat weer verplicht voor iedereen boven de achttien jaar. Houd je geen afstand? Dan loop je risico op een boete van 95 euro. Hierbij gelden enkele uitzonderingen. Zo hoef je geen anderhalve meter afstand te houden van mensen die tot hetzelfde huishouden behoren. De anderhalve meter is tevens niet verplicht op plekken waar je je coronatoegangsbewijs moet laten zien, in het hoger en middelbaar beroepsonderwijs, en op plekken waar het niet mogelijk is om afstand te houden. Denk hierbij aan bepaalde sporten, het openbaar vervoer, autorijlessen en contactberoepen. Daar geldt in de meeste gevallen een mondkapjesplicht.

Basisscholen

Ook gelden er sinds woensdag nieuwe maatregelen op basisscholen. Zo mogen ouders niet langer de school binnen – ook niet bij vieringen als Sinterklaas en kerst. Daarnaast zijn de regels rondom het testen en thuisblijven veranderd. Personeelsleden moeten zich bij klachten laten testen en thuisblijven tot ze een negatieve uitslag hebben. Dit geldt niet alleen voor docenten, ook voor leerlingen met klachten geldt deze regel. Hierbij is het snottebellenbeleid echter een uitzondering. Dit houdt in dat kinderen met een neusverkoudheid naar school mogen, behalve als zij klachten krijgen als benauwdheid, hoesten en koorts.

Horeca en niet-essentiële winkels

Naast deze beslissing over de scholen, staat het kabinet voor nog een moeilijke keuze. Zo raadt het OMT namelijk aan om horeca en niet-essentiële winkels om 17.00 uur te sluiten. Het zou gaan om restaurants en cafés, en niet-essentiële winkels. Ook zou de maatregel moeten gelden voor zogenaamde ‘doorstroomlocaties’, zoals musea of kermissen. Of het kabinet aan deze adviezen gehoor gaat geven, is nog niet bekend.

Lees ook: Zoveel (on)gevaccineerden liggen met corona in het ziekenhuis

Bron: NOS, AD | Beeld: Unsplash, CDC