OMT: ‘Verpleeghuizen kunnen beginnen met versoepelen’

verpleeghuizen versoepelen

‘Positieve effecten’ van de vaccinatiecampagne zichtbaar

Het Outbreak Management Team heeft in een nieuw advies gezegd dat verpleeghuizen kunnen versoepelen met de coronamaatregelen. Dit komt doordat de vaccinatie-campagne voor ouderen succesvol verloopt.

Versoepelen binnen verpleeghuizen

Er valt volgens het OMT op twee manieren te versoepelen: de bezoekersregeling en de quarantaine-duur. Dit is mogelijk, omdat het aantal besmettingen in verpleeghuizen hard daalt sinds de vaccinaties zijn begonnen. In de laatste vier weken voor de start waren er bijna 800 besmettingen. De afgelopen vier weken waren het er nog maar 383. Het kabinet heeft nog niet besloten of het deze versoepelingen inderdaad doorvoert.

Quarantaine verkorten

Op dit moment geldt dat bewoners van verpleeghuizen die in contact zijn geweest met een positief getest persoon, tien dagen in quarantaine moeten. Volgens het OMT-advies kan deze quarantainetijd gehalveerd worden. Dit zou betekenen dat na contact met iemand die positief is getest, er nog maar vijf dagen quarantaine nodig zijn.

Tweede bezoeker, maar alleen met vaccinatie

Tot nu toe mochten bewoners van verpleeghuizen slechts één bezoeker per dag ontvangen. Dit worden er als het aan het OMT ligt twee. Deze versoepeling geldt echter alleen voor bewoners die volledig gevaccineerd zijn. Dat betekent dus een eerste én een tweede prik. Of het kabinet uiteindelijk meegaat met het advies om te versoepelen in de verpleeghuizen moet nog blijken.

Lees ook: Versoepelingen coronamaatregelen gaan in: kappers open, avondklok blijft

Bron: Nu.nl | Beeld: Pixabay, Carola68