Omtzigt voorgelogen door Van Lienden bij deal mondkapjes

sywert van lienden

Van Lienden heeft miljoenen euro’s aan belastinggeld verdiend aan de deal

Vandaag heeft Pieter Omtzigt in gesprek met de Volkskrant voor het eerst gereageerd op het schandaal rond de deal met mondkapjes aan het begin van de pandemie. Omtzigt stelt dat Van Lienden hierover heeft gelogen.

Schandalige deal mondkapjes

Politiek commentator en lobbyist Sywert van Lienden heeft miljoenen euro’s verdiend aan een deal met mondkapjes. Dit werd halverwege mei dit jaar duidelijk door onderzoek van de Volkskrant. Van Lienden sloot een deal met het ministerie van Volksgezondheid. Hij kreeg hier samen met zijn zakenpartners ongeveer honderd miljoen euro aan belastinggeld voor. Hiervoor kreeg het ministerie veertig miljoen mondkapjes. Uiteindelijk werd een goed deel van de mondkapjes afgekeurd door het RIVM, zijn geen van de mondkapjes daadwerkelijk gebruikt, en zijn Van Lienden en partners zijn er met 28 miljoen euro winst vandoor gegaan.

Rol Omtzigt

Omtzigt had een rol in deze zaak, doordat hij de tachtig miljoen extra mondkapjes die Van Lienden zou kunnen leveren nog heeft geprobeerd onder de aandacht te brengen bij demissionair premier Mark Rutte. Via Omtzigt probeerde Van Lienden dus nog meer mondkapjes aan de man te brengen. Omtzigt had nog niet eerder op de zaak gereageerd omdat hij overwerkt thuis zat. Vandaag laat hij echter in gesprek met de Volkskrant weten dat hij zich misleid voelt.

Winst

Pas na de publicatie van de Volkskrant in mei besefte Omtzigt dat Van Lienden niet eerlijk was geweest. “Ik voel mij door Sywert van Lienden op het verkeerde been gezet, dat lijkt me duidelijk. Ik heb expliciet gevraagd of er sprake was van een non-profitinitiatief en dit heeft Sywert bevestigd”, legt Omtzigt vandaag uit. Hij voegt eraan toe dat hij zich met de beste voornemens inzette voor de deal: “Met die wetenschap heb ik het aanbod onder de aandacht gebracht. Ik wilde een bijdrage leveren aan een oplossing voor het tekort aan mondkapjes.” Aan vragen van de Kamer om het geld terug te storten heeft Van Lienden nooit gehoor gegeven.

Lees ook: Wopke Hoekstra had aandelen in belastingparadijs

Bron: NU.nl | Beeld: Brunopress