Ondanks vuurwerkverbod 10 miljoen euro schade tijdens jaarwisseling

vuuwerkverbod

Tijdens de jaarwisseling was weinig te merken van het vuurwerkverbod

Een knal hier, een knal daar. Hoewel er tijdens de jaarwisseling een vuurwerkverbod gold, werd er behoorlijk wat vuurwerk afgeschoten. Met alle gevolgen van dien. De schade aan woningen en auto’s loopt weer in de miljoenen. Volgens verzekeraars is de schade even groot als bij een ‘normale’ oud en nieuw zonder vuurwerkverbod of coronamaatregelen. 

Meer (illegaal) vuurwerk

Het was de warmste oudejaarsnacht ooit gemeten. Hierdoor waren er meer mensen op de been, vertelt Richard Weurding, directeur van het Verbond van Verzekeraars. “Daarbij is meer (illegaal) vuurwerk afgestoken dan vorig jaar toen er ook sprake was van een verbod. Er is sprake van een schadebeeld zoals bij een gemiddelde jaarwisseling zonder vuurwerkverbod”, weet hij te vertellen.

10 miljoen euro

Het Verbond van Verzekeraars schat dat de particuliere schade uitkomt op zo’n 10 miljoen euro. Dit betreft vooral schade aan woningen (8 miljoen euro) en auto’s (2 miljoen euro). Zo waren er weer volop autobranden en andere autoschade door vuurwerk dat tegen auto’s aankwam. De totale kostenpost voor de autoschade telt waarschijnlijk nog meer dan 2 miljoen euro. De verzekeraars zien namelijk niet alle schade, want bij autobranden zijn alleen mensen met een allriskverzekering of beperkt casco verzekerd. Heb je alleen een WA-verzekering? Dan heb je pech.

Nog meer schade

Daarnaast blijft het niet bij de 10 miljoen euro schade. Bij dit bedrag zijn namelijk de schade door medische kosten en schade bij bedrijven, scholen en kinderdagverblijven nog niet meegenomen. Die kosten komen er later nog bij.

Vuurwerk de grote boosdoener

Dat vuurwerk ook dit jaar weer de oorzaak was van veel branden, blijkt ook uit de incidentenmeldingen van Stichting Salvage (eerste hulp na brand namens verzekeraars). Vorig jaar was een op de vijf oud- en nieuwbranden te wijten aan vuurwerk. Afgelopen jaarwisseling was dit het dubbele.

Lees ook: OMT-lid: ‘Niet te veel hopen op versoepeling coronamaatregelen’

Bron: NOS, RTL Nieuws | Beeld: Unsplash, Alexander Kagan